Lupa sobre la coalició

El PP burxa en la divisió del Govern: demana debatre sobre armes i claredat amb el límit als preus

La direcció reclama als seus que denunciïn que l’Executiu està «en col·lapse»

El PP burxa en la divisió del Govern: demana debatre sobre armes i claredat amb el límit als preus

Mauricio del Pozo / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Les divisions al Govern de coalició PSOE-Unides Podem estan sent un filó per al PP aquesta legislatura. Els conservadors no perden oportunitat d’assenyalar les diferències en el si del Consell de Ministres de Pedro Sánchez, en les últimes setmanes centrades sobretot en la llei del ‘sí és sí’ per la rebaixa de condemnes als delinqüents sexuals que ha propiciat. El PSOE s’està resistint a agafar la mà estesa del PP per modificar la norma i mentrestant Alberto Núñez Feijóo hi ha afegit dos elements més per remarcar la discòrdia interna: l’enviament de tancs a Ucraïna anunciat per la ministra de Defensa, Margarita Robles, sense massa concrecions i el límit als preus que reclama Podem. «El Govern està en col·lapse total», assegura la direcció del PP, que demana als seus que destaquin els «greus enfrontaments entre els socis» i demanin comicis generals a Sánchez. «Si segueixen així 10 mesos més, farien un favor als espanyols estalviant-nos la vergonya i convocant ja», afirmen en la cúpula.

El PP es queixa de forma oberta que Vox és el «millor aliat» de Sánchez, perquè «distreu l’atenció» amb la proposta de la moció de censura o amb assumptes com l’avortament a Castella i Lleó, però també Unides Podem, amb la seva voluntat de marcar perfil propi dins de l’Executiu, és una bona crossa per a Alberto Núñez Feijóo. «Estem absolutament perplexos i preocupats davant la falta d’informació i de transparència del Govern [en matèria de Defensa]», va denunciar aquest dilluns Borja Sémper, portaveu dels populars, sobre l’absència d’un debat parlamentari sobre l’enviament de material bèl·lic a Ucraïna. El PSOE està intentant no donar explicacions al Congrés sobre aquest assumpte per no visibilitzar les diferències amb Unides Podem, que rebutja armar més aquest país davant Rússia per evitar una possible resposta «perillosa» de Vladímir Putin.

Votació sobre Ucraïna

El Govern central s’escuda en el fet que l’enviament de material bèl·lic a aquesta contesa es fa en el marc dels països donants de l’OTAN i de la Unió Europea, però el PP ha registrat una interpel·lació a Robles per a aquest dimecres, en la qual la ministra haurà de defensar la posició de l’Executiu. D’aquí dues setmanes, aquest debat parlamentari derivarà en una moció que obligarà a votar els 350 diputats i es veurà, segons Sémper, quins grups parlamentaris «recolzen Ucraïna i quins defensen abandonar-la a la seva sort».

Notícies relacionades

Respecte al límit dels preus, el PP va intentar també atiar el xoc i va demanar aquest dilluns a Sánchez que «aclareixi» i concreti «quina és la seva posició» sobre les mesures per contenir la inflació als aliments bàsics. Els morats pressionen el cap de l’Executiu perquè posi un límit al preu de la cistella de la compra, tot i que el ministre d’Agricultura, Luis Planas, va sortir aquest dilluns a rebutjar aquesta mesura i va assegurar que l’increment dels productes «ha tocat sostre».

A preguntes de la premsa, Sémper va aprofundir en els comentaris de Pablo Fernández, coportaveu de Podem, sobre els empresaris «especuladors». Els conservadors no creuen que hi hagi «mans negres que vulguin perjudicar els ciutadans des de posicions empresarials de poder» per perjudicar a «tothom» i va lamentar, sense citar-lo, que Pablo Iglesias hagi assenyalat i carregat contra Juan Roig, amo de Mercadona. Sémper estima «extraordinàriament perillós» que els «polítics», amb referència a l’exlíder de Podem, facin acusacions d’aquest tipus.