Tema delicat per al PP

Feijóo no creu que l’avortament sigui «un dret fonamental, sinó un dret que atorga la llei»

El líder del PP intenta ancorar-se entre el PSOE i Vox: cal «regular-lo» i «promoure mesures a favor de la vida»

El sector més dur dels populars rebutja que el president del partit hagi dit que la llei actual és «correcta»

Feijóo no creu que l’avortament sigui «un dret fonamental, sinó un dret que atorga la llei»

David Mudarra / PP

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo defensarà aquest matí la seva posició davant l’avortament, un tema de gran sensibilitat al PP. El seu partit va recórrer contra la llei actual el 2010 i ara ell, després d’avalar el Tribunal Constitucional la norma, ha encaixat la decisió i ha arribat a dir que és el sistema de terminis és «correcte» i ha assenyalat que aquesta fórmula l’apliquen la pràctica totalitat dels països europeus. Espanya permet l’avortament lliure fins a la setmana 14. Fins a la llei del 2010, el sistema era el de supòsits i és la que el PP, amb el seu recurs, volia aconseguir: que la dona només pugui interrompre l’embaràs en cas de violació, de greu perill per a la dona o que el fetus tingués greus problemes físics o psíquics.

Segons ha pogut saber aquest diari, el PP de Feijóo vol ancorar-se en un terme mitjà entre el PSOE i Vox. «No creiem que sigui un dret fonamental, sinó un dret que atorga la llei limitat a les condicions que estableix la mateixa norma», pensen en la direcció. El PP defensa que «hi ha d’haver una regulació de l’avortament» i també «s’han de promoure mesures a favor de la vida». «Les dues coses són necessàries i compatibles. Si Vox es nega a la primera cosa i el PSOE es nega a la segona, han d’explicar els uns i els altres per què», consideren en la direcció de la formació. El partit d’ultradreta ha demanat la derogació de la llei de l’avortament i ha registrat al Congrés una proposta perquè s’ofereixi a les dones que volen avortar la possibilitat d’escoltar el batec fetal.

Notícies relacionades

El Govern central està intentant atiar aquest debat intern del PP per intentar treure’s la pressió per la llei del ‘sí és sí’ i les rebaixes de condemnes a delinqüents sexuals. Feijóo, de fet, aquest dimarts no va voler respondre les preguntes de la premsa sobre el tema de l’avortament perquè volia parlar de l’Executiu i el seu altre focus de problemes per la interlocutòria del Tribunal Suprem mantenint la inhabilitació a Oriol Junqueras malgrat la reforma de la malversació. Feijóo va dir que serà avui, dimecres, el dia que fixi posició. Ho farà des de l’Hospital Infantil Universitari Niño Jesús de Madrid, on realitzarà una visita per commemorar el Dia Internacional del Càncer Infantil.

Des del sector dur es considera que ha sigut un error que el líder del PP «menyspreés» el recurs que van presentar fa 13 anys 70 diputats del grup parlamentari que llavors capitanejava Eduardo Zaplana. El «dret fonamental» que apareix «als estatuts del PP i de la Constitució Espanyola» és «el dret a la vida», assenyala un ex alt càrrec del partit que no vol aparèixer amb noms i cognoms. «La llei de 1985, de supòsits, ja era una regulació. «On no hi ha conviccions tot és càlcul [electoral]. I, a més, calculen malament», respon aquesta font quan se li planteja la possibilitat que l’evolució que intenta Feijóo amb aquest assumpte li aporti vot de centre, com asseguren en el seu nucli dur.