Presumpta malversació

L’Audiència de Barcelona ordena investigar l’exsecretari del Diplocat pel 9-N

L’exsecretari general Albert Royo va autoritzar el pagament d’un viatge a Catalunya de vuit parlamentaris europeus

L’Audiència de Barcelona ordena investigar l’exsecretari del Diplocat pel 9-N
1
Es llegeix en minuts
EFE

L’Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir una investigació a l’exsecretari general del Diplocat Albert Royo per les despeses del viatge a Catalunya de vuit parlamentaris europeus com a observadors del 9-N i per la producció de 20 vídeos per promocionar la consulta del 2014. En una interlocutòria, a la qual ha tingut accés EFE, la secció vuitena de l’Audiència de Barcelona estima un recurs de la Fiscalia Anticorrupció i ordena a la jutge d’instrucció investigar Royo per aquestes partides, a més de per les despeses de la promoció exterior del procés que ja van motivar la seva imputació. Royo està investigat al jutjat d’instrucció número 18 de Barcelona junt amb una desena de càrrecs del Govern –entre ells l’exconseller Raül Romeva–, per malversar gairebé un milió d’euros per internacionalitzar el procés mitjançant contractes i subvencions atorgats a dit i arbitraris.

El Diplocat és un consorci publicoprivat que es dedica a promocionar Catalunya al món. Creat formalment el 2012, és hereu del Patronat Catalunya Món (2007) i anteriorment del Patronat Català Pro Europa (1982).

La causa contra Royo es deriva d’una denúncia que va presentar la Fiscalia Anticorrupció als jutjats de Barcelona i en la qual acusava Royo per malversació per les despeses del 9-N, però la jutge d’instrucció va descartar investigar-lo per aquestes partides a l’entendre que els fets haurien prescrit. També entenia la instructora que no es podia imputar malversació a Royo per les despeses de la consulta, quan els organitzadors del 9-N, entre ells l’expresident català Artur Mas, no van ser condemnats per aquest delicte sinó únicament per desobediència.

Notícies relacionades

La Fiscalia, amb el suport de l’Advocacia de l’Estat, han recorregut la decisió de la instructora i han aconseguit que l’Audiència de Barcelona els doni la raó: el tribunal considera que les despeses del viatge dels vuit parlamentaris europeus pel 9-N, que van ascendir a 10.000 euros, no han prescrit ja que la partida pressupostària es va aprovar el 3 de novembre del 2014.

Respecte del cost de producció de 20 vídeos que promocionaven internacionalment la consulta del 9-N i el dret a decidir –l’import del qual ascendia a 58.358 euros–, l’Audiència coincideix amb la Fiscalia en el fet que el rellevant no és la finalitat d’aquestes partides sinó que van ser contractades eludint «els mecanismes de control de la contractació pública». 

Temes:

Diplocat