AJUDA URGENT

Espanya activa l’enviament d’ajuda a Turquia i Síria després del terratrèmol

En resposta a la sol·licitud del Mecanisme Europeu de Protecció Civil, el Ministeri d’Interior ha activat la Unitat Militar d’Emergències (UME) i transport aeri urgent per ajudar en les tasques de recerca

Espanya activa l’enviament d’ajuda a Turquia i Síria després del terratrèmol
2
Es llegeix en minuts

El Govern ha activat l’enviament d’ajuda urgent a Turquia i Síria per participar en les tasques de recerca i rescat de víctimes després del terratrèmol que aquesta matinada ha sacsejat tots dos països.

Així ho ha avançat el president del Govern, Pedro Sánchez, en un missatge a les xarxes socials, al qual ha expressat la seva solidaritat amb Turquia i Síria «davant un dels terratrèmols més grans de la seva història».

Sánchez ha indicat que, en resposta a la sol·licitud del Mecanisme Europeu de Protecció Civil, el Ministeri d’Interior ha activat la Unitat Militar d’Emergències (UME) i transport aeri urgent per ajudar en les tasques de recerca.

El sud-est de Turquia ha sigut sacsejat aquest dilluns a la matinada per un fort terratrèmol, de magnitud 7,4 graus, seguit per diverses rèpliques, que s’han pogut sentir a nombroses ciutats i a països veïns, com Síria, el Líban, Israel i Geòrgia.

D’acord amb el balanç provisional ofert pel vicepresident turc, Fuat Oktay, a les 7.00 hores (GMT), la sèrie de terratrèmols ha segat la vida d’almenys 284 persones i ha deixat 2.232 ferits.

L’epicentre del sisme inicial, que ha durat uns 30 segons, s’ha produït a la regió de Kahramanmaras, a uns 600 quilòmetres al sud-est d’Ankara, a una profunditat de set quilòmetres.

Rússia, Ucraïna i Israel

Els governs de Rússia, Ucraïna i Israel han ofert també la seva ajuda a Turquia després de la mort de més de 280 persones a causa d’un terratrèmol de magnitud 7,4 a l’escala oberta de Richter a prop de la frontera amb Síria.

El president rus, Vladímir Putin, ha traslladat les seves «profundes condolences» al seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, per «la gran pèrdua de vides i la massiva destrucció causades pel potent terratrèmol», segons un comunicat publicat pel Kremlin a través de la seva pàgina web.

Així, ha remarcat que Rússia «està preparada per donar tota l’ajuda necessària» a les autoritats turques, un missatge que també ha traslladat al president de Síria, Bashar al-Assad, al qual ha comunicat, a més, les seves «sinceres condolences» per les «tràgiques conseqüències» del sisme.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha enviat a Erdogan les seves «sinceres condolences» pel terratrèmol al sud del país. «Desitjo una recuperació ràpida a totes les víctimes. En aquests moments difícils, serem a prop del poble turc. Estem preparats per donar l’ajuda necessària per superar les conseqüències d’aquest desastre», ha apuntat al seu compte a la xarxa social Twitter.

En aquesta línia s’ha expressat el ministre d’Exteriors d’Israel, Eli Cohen, que ha mostrat la seva «profunda pena» pel «greu terratrèmol». «Els nostres cors estan amb les víctimes i desitgem als ferits una recuperació ràpida. He ordenat al Ministeri d’Exteriors d’Israel que encapçali un programa d’ajuda ràpida a Turquia per fer front a aquest greu desastre», ha detallat.