La invasió russa

Defensa envia 20 blindats més a Ucraïna

Espanya ha donat ja 40 transports eruga cuirassats, en un creixent flux occidental de vehicles de guerra cap al front

Defensa envia 20 blindats més a Ucraïna

MINISDEF

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Aquest dilluns parteix del port de Bilbao un barco mercant civil amb 20 blindats TOA a bord. El nolieja el Ministeri de Defensa a través d’una consignatària basca. El seu destí és un port del Bàltic –no se n’han donat més detalls–, on arribaran per emprendre camí d’Ucraïna a través de Polònia.

Amb aquesta sigla, TOA, la de transport eruga cuirassat, s’anomena a l’Exèrcit de Terra els blindats de transport de personal M113, de disseny nord-americà i en servei en successives versions des de fa sis decennis a forces armades de tota l’OTAN. Els TOA d’aquest enviament han anat arribant i concentrant-se al port de Bilbao des de dijous passat, carregats per camions especials, grans gòndoles amb tres blindats cada una i 40 tones de càrrega en un llarg comboi. Al tram basc de la ruta han sigut escortats per un desplegament especial de l’Ertzaintza.

Un TOA no és en qualsevol cas sol «un camió amb la xapa bastant gruixuda», com ironitza un veterà usuari d’aquest tipus de material en unitats de Cavalleria. A la seva part superior inclou una metralladora pesada, de 12,7 mil·límetres, i té la capacitat de portar morters i llançadors de míssils antitancs Spike (dels quals Espanya sembla que també n’ha donat a Ucraïna, tot i que Defensa no ho ha confirmat), a més de la seva comesa original: portar tropa, desplaçar a cobert de bales i metralla un pilot de 10 soldats i deixar-los anar perquè es despleguin.

Creixent flux de blindats

Aquesta remesa de TOA –que va confirmar la ministra de Defensa, Margarita Robles, fa uns dies, al visitar la missió de l’Exèrcit a Letònia– és la segona que entrega Espanya, després d’una primera donació el setembre passat de 20 vehicles més preparats per al transport de tropa i missions de sapadors, que es van treure d’unitats del sud i es van enviar també per via marítima. En total ja són 40 els TOA espanyols que s’han enviat a Ucraïna i dels quals ha transcendit la donació.

L’arribada dels blindats eruga de l’Exèrcit a la zona de combats serà gairebé simultània amb l’arribada a Ucraïna d’un altre grup de TOA, en aquest cas, anunciats fa dues setmanes per Portugal. El país veí en remetrà els pròxims dies una càrrega de 14, segon enviament d’un nombre similar als seus paquets d’ajuda a Ucraïna, segons han confirmat les seves autoritats.

El flux de blindats occidentals cap al front es va engrossint. Aquest cap de setmana, el Canadà va inaugurar amb un primer carro de combat Leopard 2 un pont aeri d’enviament de tancs, cinc en una primera fase d’entrega.

Notícies relacionades

La quantitat no és fixa. Tret d’Alemanya i els Estats Units, els governs de l’Aliança Atlàntica implicats en aquesta nova onada d’enviaments de material de guerra deixen en una nebulosa el nombre exacte de carros i blindats que entregaran Kíiv. Tot i que la quantitat final bé pot dependre de la proximitat d’una ofensiva russa i de com aguanti l’embat l’Exèrcit ucraïnès.

Als fronts del Donbass i Zaporíjia els països occidentals s’estan desfent de material vell al qual els militars ucraïnesos estan donant «una nova vida amb grans resultats», comenta aquesta font militar. Espanya disposa de 1.200 vehicles TOA, principalment per a combat, sapadors i evacuació de ferits. Malgrat un programa recent de modernització de Defensa per a vehicles vells, bona part d’aquesta dotació està destinada a ser substituïda gradualment pels vehicles de combat sobre rodes Dragón i els vehicles de combat de cavalleria Pizarro.