Debat al Senat

Sánchez desvia els atacs de Feijóo als seus ministres recordant els del PP que han anat a la presó

«No he vingut a la política a enfangar ni a insultar. Continuï governant en la seva realitat si vol», contesta el líder del PP

Sánchez desvia els atacs de Feijóo als seus ministres recordant els del PP que han anat a la presó

ZIPI/EFE

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pedro Sánchez s’ha presentat al seu quart cara a cara amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, al Senat brandint el seu perfil més social i amb un anunci sota el braç: la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) del 8%, fins als 1.080 euros mensuals. Durant gairebé una hora, el cap de l’Executiu ha recordat les mesures aprovades en els últims mesos per protegir la ciutadania de l’impacte social i econòmic de la covid i la guerra a Ucraïna i ha remarcat la dada de creixement del 2022, un 5,5% del PIB.

En la rèplica, Feijóo ha desmentit aquest optimisme del president del Govern, perquè Espanya serà l’últim dels grans països europeus a recuperar el nivell de riquesa que tenia abans de la pandèmia, i ha qüestionat la tasca de molts dels ministres de l’Executiu: començant per Irene Montero (Igualtat), per les rebaixes de condemnes que ha propiciat la llei del ‘només sí és sí’, fins a José Manuel Albares (Exteriors), per l’absència d’explicacions davant el canvi la política exterior amb el Marroc, i Teresa Ribera (Transició Ecològica), per l’augment de la demanda de gas rus.

De nou a la tribuna, Sánchez ha desviat aquests atac amb ironia. Li ha recordat que, recentment, en una entrevista va considerar que l’actual Govern és «mediocre». «Jo he de dir-li, senyoria, que l’entenc, que l’entenc...», ha dit el president del Govern mostrant comoditat davant el micròfon. «Ja va sent hora que Espanya es tregui aquesta caspa i tingui un Govern de primera. Ja va sent hora que l’economia deixi d’estar en mans de Calviño i sigui dirigida amb honradesa i amb destresa... ¿Què li sembla nomenar Rodrigo Rato vicepresident econòmic?», ha preguntat davant les rialles del seu grup. Rato va ser vicepresident a l’Executiu de José María Aznar i va anar a la presó per les ‘targetes black’ de Caja Madrid. Sánchez ha continuat amb altres possibles membres del Govern de Feijóo i ha suggerit que Jaume Matas i Eduardo Zaplana podrien assumir les carteres de Transició Ecològica i Treball, respectivament. Matas i Zaplana també han passat per la presó per corrupció.

En el seu segon torn a la tribuna, Feijóo ha descartat entrar en aquests arguments. «A vostè li interessa, a la democràcia espanyola, no», ha afirmat abans de fer una referència indirecta a les condemnes de Manuel Chaves i José Antonio Griñán, els dos expresidents del PSOE, pel cas dels eros a Andalusia.

«No he vingut a la política a enfangar ni a insultar. Crec i continuo creient que la política és l’eina per servir la societat. Ha d’unir entorn d’objectius comuns. Cal servir el teu país, no endeutar el teu país... Continuï governant en la seva realitat si vol», ha afirmat.

Repartiment «equitatiu de les càrregues»

Repartiment «equitatiu de les càrregues»El cap de l’Executiu, que havia sol·licitat aquest debat per informar de les mesures econòmiques del seu Govern, ha admès la responsabilitat dels polítics en la rebaixa del poder adquisitiu, però ha dit que «una altra part de la responsabilitat la té el sector privat». Concretament, les grans empreses. «És hora d’afrontar les moltes injustícies que té el sistema, d’aconseguir un repartiment més equitatiu de les càrregues, també dels beneficis. No hi ha cap extremisme, no hi ha res que amenaci el sistema, sinó al revés», ha sentenciat. 

Sobre els serveis públics, Sánchez ha denunciat el model del PP que busca «l’empobriment d’una majoria per a l’enriquiment d’una minoria». «Per fer-ho presentable ha d’emmascarar-se. La disfressa amb què es camufla és el problema d’abaixar impostos. [...] Sobretot, el que no diuen és que a partir d’ara, si vostè accepta aquest contracte, tindrà pitjor sanitat, pitjor educació, pitjor transport públic...», ha criticat. 

Notícies relacionades

«A finals d’any els ciutadans hauran d’elegir si volen retrocedir o volen continuar avançant», ha acabat, amb referència a les eleccions generals que tindran lloc en els últims mesos del 2023.

Feijóo considera que Sánchez està posant «pedaços» a l’economia i li ha reclamat un pacte de rendes i, com si no hagués sentit l’anunci de la pujada de l'SMI, ha demanat que l’apugi. «Facin alguna cosa perquè els espanyols recuperin el poder adquisitiu perdut: és la seva obligació», ha declarat. «Jo vull abaixar l’IVA de la carn, el peix i la conserva, deflactar l’IRPF, portar talent i inversió i eliminar despeses innecessàries», ha afegit.