Els comptes catalans

Govern i PSC esprinten per intentar salvar els pressupostos

Una jornada maratoniana de sis hores de negociació no resol encara els últims serrells que el PSC considera «no menors», mentre que ERC dona l’acord per encarrilat

Govern i PSC esprinten per intentar salvar els pressupostos

ACN

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Ni tan sols una marató de sis hores de reunió entre matí i tarda ha sigut suficient encara per aconseguir desencallar l’acord dels pressupostos. Que ERC cedís amb la B-40 dijous passat, un gripau que ha hagut de digerir a marxes forçades, no ha servit perquè la trobada d’aquest dilluns amb el PSC fos cosa d’asseure’s i firmar el pacte. Malgrat que les dues parts remarquen que mentre hi hagi interlocució hi ha esperança, els republicans aspiraven a poder segellar l’entesa ja perquè el Govern pogués aprovar els comptes aquest dimarts per enviar-los al Parlament, una expectativa que, de nou, s’ha vist frustrada. «Queden serrells que no són menors», repliquen els socialistes. Aquest dimarts continuaran les converses.

El PSC no ha precisat de què van aquestes carpetes encara pendents, tot i que ja parla d’«últims serrells». Tampoc ha concretat si el gran nus gordià és l’aeroport del Prat i com s’intenta buscar un punt mitjà entre l’«ampliació» que defensen els socialistes i la «modernització» que encapçalen els republicans. De fet, si la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha assenyalat com a «bon símptoma» que les trobades siguin tan llargues, el partit de Salvador Illa interpreta just el contrari: si s’estan invertint tantes hores és perquè encara queden assumptes per dirimir. El que sí que deixen clar a la seu de Pallars és que les pròximes hores han de ser decisives per desbrossar si hi ha acord o si, per contra, la negociació acaba saltant pels aires. Públicament, republicans i socialistes manifesten que la seva vocació és el primer dels escenaris, que defensen que es produeixi al més aviat possible.

A la trobada d’aquest dilluns a Palau, que ha començat al matí i s’ha reprès a la tarda, ha tornat a participar junt amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, la consellera d’Economia, Natàlia Mas, que en les últimes dues setmanes havia deixat d’assistir perquè, segons fonts del Govern, ja estaven tancades les partides econòmiques i només quedaven per resoldre els polèmics macroprojectes. Si ara ha tornat a la taula, argumenten, és perquè «s’està tancant el document final». A la comitiva socialista que lidera la portaveu al Parlament, Alícia Romero, s’ha afegit el diputat Jordi Terrades, encarregat de l’àrea d’infraestructures. El dubte és ara si l’operació per intentar salvar els comptes arribarà o no abans que la vaga dels professionals de la sanitat continuï aquest dimecres. El Govern fia bona part de la resposta a les demandes dels sanitaris a, precisament, que hi hagi uns nous pressupostos que garanteixin la incorporació de més recursos.

El que sí que s’ha constatat és que des de la cessió d’ERC amb la B-40 el PSC ha rebaixat els decibels. La portaveu socialista, Elia Tortolero, seguint l’estela d’Illa en els últims dies, ha celebrat «el pas important» que ha suposat que l’Executiu hagi assumit l’execució de la carretera entre Sabadell i Terrassa malgrat ser una «contradicció» que pot tenir costos sobre el territori en les eleccions municipals. El PSC treu pit del seu èxit sota l’argument que així es respecta la «voluntat» del Parlament, la majoria del qual es va pronunciar de nou la setmana passada a favor de les infraestructures que reclama, però també la dels territoris que allotgen aquests projectes, a més de suposar que el Govern accepta que són «necessàries perquè Catalunya prosperi».

Notícies relacionades

Una vegada més, els socialistes han insistit que la seva proposta és «de mínims» i que, per tant, esperen que les cessions del Govern arribin també amb la resta de les seves demandes. Els republicans, per la seva banda, han posat èmfasi que «no s’entendria» que les negociacions es dilatessin encara més després del «gest de responsabilitat» que asseguren que suposa haver acceptat el quart cinturó. Més fora que dins, Junts prepara el terreny argumental per si l’entesa entre ERC i el PSC fructifica. El seu portaveu, Josep Rius, ha advertit que segellar una aliança amb els socialistes suposarà posar «punt final a la legislatura del 52%».

Els comuns, per la seva banda, continuen exercint un paper de Pep Consciències davant el bloqueig de la negociació de pressupostos. El grup liderat per Jéssica Albiach al Parlament ha aixecat la veu per exigir al PSC que deixi de «marejar la perdiu» i pensi en les necessitats de la sanitat i l’educació pública en lloc de centrar-se en els macroprojectes, i ha demanat també al Govern capacitat per posar fi al que consideren que s’ha convertit en un «sainet».