Els comptes catalans

Els comuns reclamen a Illa que deixi de «marejar la perdiu» amb els pressupostos

El grup de Jéssica Albiach assenyala el «bloqueig» dels socialistes i reclama al Govern que no accepti «ni un euro» per als macroprojectes

Els comuns reclamen a Illa que deixi de «marejar la perdiu» amb els pressupostos

Catalunya en Comú

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Els comuns continuen exercint un paper de Pep el Grill davant el bloqueig de la negociació de pressupostos, que afronta hores decisives i reunions clau per entreveure si finalment els socialistes beneiran o no el projecte. El grup liderat per Jéssica Albiach al Parlament ha aixecat la veu per exigir al PSC que deixi de «marejar la perdiu» i pensi en les necessitats de la sanitat i l’educació pública en lloc de centrar-se en els macroprojectes, i ha demanat també al Govern capacitat per posar fi al que consideren que s’ha convertit en un «sainet».

«Catalunya no pot estar més setmanes esperant que el senyor Illa es decideixi», ha etzibat el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, que ha erigit el seu partit com l’«única garantia» que els comptes no incorporin «ni un euro» per a la B-40, el Hard Rock o l’ampliació de l’aeroport del Prat. Altrament, ha tornat a advertir, serien els comuns els que trencarien el seu acord amb el president Pere Aragonès.

En tot cas, insisteixen que el seu pacte amb l’Executiu és «ferm» i donen per fet que els acords que assoleixi ERC amb el PSC sobre aquests projectes polèmics no tindran cap tipus de reflex econòmic en els pressupostos. Mena sí que ha criticat durament el «canvi de posició» dels republicans sobre la B-40. El dirigent, que precisament opta a l’alcaldia de Sabadell a les pròximes eleccions municipals, ha trobat en aquesta qüestió un filó per rivalitzar amb ERC a escala territorial. «Ens han deixat una autopista», ironitzen entre bambolines els comuns pensant en la campanya.

Notícies relacionades

«Han decebut molta gent amb aquesta actitud», ha remarcat Mena, que ha recordat que el conseller de Territori, Juli Fernàndez, va ser alcalde de Sabadell i s’ha «menjat les seves pròpies paraules» en contra del quart cinturó. Les mobilitzacions que aquest cap de setmana s’han reactivat al Vallès Occidental són, segons els comuns, un «avís important» del que passarà, especialment a mesura que s’acosti la data de les municipals.

Catalunya en Comú sí que ha evitat fiar-se on no el demanen amb la llei del ‘només sí és sí’. Quan li han preguntat si considera que cal modificar aspectes tècnics per intentar frenar el degoteig de beneficis a condemnats, Mena ha respost que ha de ser el Ministeri d’Igualtat el que faci aquesta «reflexió». Alhora, ha defensat l’esperit d’una llei que defineix com a «pionera» en polítiques feministes més enllà del «marc d’interpretació» que s’està fent des dels jutjats. «L’important és no tornar al marc d’impunitat de ‘La manada’», ha conclòs, sense aclarir si el seu grup és favorable o no a canvis a la llei malgrat que Podem en descarta la reforma.