Casa Reial

El Rei emèrit fixarà la seva residència fiscal als Emirats Àrabs Units

Joan Carles I ja ha iniciat els tràmits administratius pertinents per no haver de presentar aquest any la declaració de la renda

El Rei emèrit fixarà la seva residència fiscal als Emirats Àrabs Units
2
Es llegeix en minuts

El Rei emèrit, Joan Carles I, té intenció de fixar la seva residència fiscal als Emirats Àrabs Units (EAU), país al qual es va traslladar l’agost del 2020 i on el març del 2022 va fixar la seva residència permanent, segons ha avançat aquest divendres el diari ‘El Mundo’.

Joan Carles ja ha iniciat els tràmits administratius pertinents per no haver de presentar aquest any la declaració de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) relativa al 2022, segons precisa l’esmentat diari.

Així, notificarà a Hisenda que «el nucli principal o la base de les seves activitats o interessos econòmics» ja no radica a Espanya i, per tant, fixarà la seva residència fiscal als EAU. En realitat, el Rei emèrit ja no compleix el requisit d’haver-se mantingut durant més de 183 dies en territori espanyol per ser considerat com a resident fiscal.

Des que es va instal·lar a Abu Dhabi l’agost del 2020, Joan Carles només ha estat a Espanya durant la seva breu visita de cinc dies a finals de maig passat. El que va ser monarca durant gairebé quatre dècades va notificar el març passat per carta a Felip VI que havia decidit instal·lar la seva residència permanent al país del Golf.

Després que la Fiscalia General de l’Estat tanqués les investigacions obertes en contra seu, l’emèrit va fer saber al seu fill que havia decidit continuar «residint de manera permanent i estable a Abu Dhabi», on havia «trobat tranquil·litat».

Prèviament, l’antic monarca també havia procedit a saldar els seus comptes amb Hisenda, mitjançant dues regularitzacions. La primera, el 9 de desembre de 2020, va ser de 678.000 euros en relació amb l’ús de targetes bancàries amb fons opacs de l’empresari mexicà Allen Sanginés-Krause, un dels tres assumptes investigats en contra seu.

Notícies relacionades

A continuació, el 25 de febrer de 2021, va portar a terme una segona per gairebé 4,4 milions d’euros per rendes no declarades durant diversos exercicis que sumen més de 8 milions d’euros en relació amb viatges i serveis a costa de la Fundació Zagatka, a càrrec del seu cosí Àlvar d’Orleans-Borbó.

Cal recordar que el rei Felip VI va retirar a Joan Carles la seva assignació com a membre de la Família Reial el març de 2020, després que es conegués que l’Aràbia Saudita li havia ‘regalat’ 100 milions de dòlars.