Nou viatge de l’emèrit

Joan Carles I comunica a Vargas Llosa que viatjarà a París per assistir al seu ingrés a l’Acadèmia francesa

La cerimònia se celebrarà el 9 de febrer a la seu de l’Institut de França, al centre de la capital

Joan Carles I comunica a Vargas Llosa que viatjarà a París per assistir al seu ingrés a l’Acadèmia francesa
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Joan Carles I ha comunicat a Mario Vargas Llosa que assistirà a l’acte que solemnitzarà la seva entrada a l’Acadèmia Francesa. Segons ha publicat ‘El País’, l’excap d’Estat ha traslladat a l’escriptor peruà que accepta la seva invitació a la cerimònia que es realitzarà el 9 de febrer a la seu de l’Institut de França, en un palau al centre de París.

El rei emèrit viu a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units) des de l’agost del 2020, quan, després de negociar-ho amb el seu fill, Felip VI, i el Govern, va decidir deixar Espanya per intentar contenir la crisi d’imatge de la monarquia. L’operació acordada a tres bandes va arribar després de mesos d’informacions sobre la seva fortuna oculta.

«Sempre ha sigut molt carinyós amb mi. A les recepcions, en actes oficials... Així que vaig pensar que, com que està de capa caiguda, de sobte aquesta invitació li venia bé», ha declarat Vargas Llosa al diari ‘El País’. Segons l’escriptor, li va respondre que estava «encantat» amb la invitació i que acudirà a l’acte amb la seva filla Cristina. Vargas Llosa ha comentat que és un «gest de pura simpatia» després d’alguns contactes en les últimes dècades. «Jo no tinc relació amb el rei, ni parlo amb ell, ni ens veiem. Els reis no tenen amics, tenen súbdits. Per això dic que, en la mesura que un rei pogués tenir-los, jo en seria un. I com està de capa caiguda, me’n recordo», ha afirmat.

L’abraçada d’Atenes

Notícies relacionades

Dels desplaçaments que està fent Joan Carles I en la seva vida emiratiana no hi ha informació oficial. La Zarzuela amb prou feines vol comentar res de les seves activitats. Fa 10 dies va viatjar a Atenes per assistir al funeral del rei Constantí, germà de la seva dona, la reina Sofia. En els dos dies que va estar a la ciutat grega, les càmeres només van poder captar una imatge d’acostament de Felip VI al seu pare. Va ser al cementiri de Tatoi, quan l’actual Rei es va acomiadar d’ell, ja que sortia al cap de pocs minuts de tornada cap a Madrid.

En els dos anys i mig que fa que viu fora, Joan Carles I només ha visitat una vegada Espanya. Va ser el maig de l’any passat, quan va participar en una regata de tres dies a Sanxenxo (Pontevedra). En l’última jornada va volar a Madrid per veure la seva família durant unes hores al Palau de la Zarzuela i va tornar a Abu Dhabi de nou.