Tragèdia a Algesires

La Policia investiga contra rellotge si algú va encoratjar el detingut a Algesires a atemptar a les esglésies

El jutge prorroga la detenció del jove marroquí fins dilluns perquè la investigació pugui precisar si només consumia propaganda del gihad o va ser incitat a atemptar per les xarxes

La Policia investiga contra rellotge si algú va encoratjar el detingut a Algesires a atemptar a les esglésies
4
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional té 48 hores per determinar si el detingut a Algesires per «delicte d’assassinat i lesions amb finalitats terroristes», segons determina el jutge, va rebre instruccions o algú el va encoratjar a atemptar contra el cristianisme en nom del gihad, actuant amb violència a dues esglésies. Les primeres conclusions apunten que va actuar en solitari, sense el suport de cap cèl·lula islamista, i que tenia trastorns mentals.

El jove de 25 anys, Yassine Kanjaa, va ser traslladat dijous a la nit a la Comissaria General de Madrid, on es mantindrà fins dilluns. El jutge de l’Audiència Nacional, Joaquín Gadea, ha accedit a la sol·licitud de prorrogar 48 hores la detenció policial, ampliació prevista en casos de terrorisme, que l’eleva a un total de cinc dies. Mentre que el jutge va atribuir els atacs al «salafisme gihadista», Interior insisteix que totes les possibilitats estan obertes i admeten un acte terrorista, però eludeix parlar de gihadisme. Kanjaa està detingut per l’assassinat a cop de matxet del sagristà de l’església de La Palma, Diego Valencia, i per lesionar amb ferides greus el sacerdot salesià Antonio Rodríguez Luceño, que ja ha rebut l’alta hospitalària.

El sagristà assassinat va rebre sepultura aquest divendres a Algesires després de rebre centenars de mostra de respecte i condolences a la seva família pels seus veïns i pròxims. La seva capella ardent es va mantenir tota la matinada a l’església on era sagristà des de feia 16 anys. El president de la Junta, Juan Manuel Moreno, va acudir a la vetlla i posteriorment al funeral, junt amb l’alcalde d’Algesires, José Ignacio Landaluce. Cap membre o representant del Govern de la nació va acudir al sepeli. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, sí que va visitar l’Església i va mostrar les seves condolences a la família un dia abans.

L’alcalde de la ciutat va informar que Algesires dedicarà una plaça en homenatge a la víctima, que era molt estimat en diferents àmbits per la seva vinculació en el món de les confraries i del carnaval i que va trobar la mort als seus 60 anys defensant l’Església on passava col·laborant bona part dels seus dies. Durant anys va regentar una floristeria, deixa viuda i dues filles. La ciutat continua commocionada després d’una llarga tradició de convivència pacífica amb una comunitat islàmica que supera les 15.000 persones, en una urbs que registra més de 129 nacionalitats.

Propaganda radical

El material intervingut a la vivenda ‘okupa’ on residia el detingut i els xats localitzats al seu telèfon estan sent analitzats per veure si Kanjaa es va radicalitzar sol amb el material de propaganda gihadista que consumia o rebia instruccions i va ser captat per alguna organització que el va manipular per atemptar. També es tracta de determinar contra rellotge, admeten fonts pròximes a la investigació, si algú més va participar en la planificació del succés.

El fet que les esglésies elegides fossin molt a prop del domicili on pernoctava i la cronologia atropellada i aparentment improvisada dels fets donen idea que la planificació va ser «basta» i no va comptar amb ajuda. El detingut va irrompre primer en una església, va tenir una forta discussió amb alguns feligresos, va tornar una hora després proveït del matxet amb el qual va ferir de gravetat el sacerdot i va apunyalar de mort el sagristà en una altra església pròxima, i va intentar entrar en una tercera capella que estava tancada. Els investigadors manegen que l’assassinat del sagristà va ser «un error» i que el seu objectiu era el capellà de La Palma. Serà també important determinar des de quan tenia l’arma, un matxet de grans dimensions tipus catana, amb la qual va atemptar i amb quina finalitat la va adquirir.

Un ‘llop solitari’

Notícies relacionades

Els responsables de la investigació hauran de determinar si Kanjaa era un llop solitari que responia al gihad o si algú el va encoratjar o el va inspirar per actuar. L’examen psiquiàtric forense determinarà a més si el detingut tenia trastorns mentals que li van condicionar la seva conducta criminal. Interior maneja informació del Marroc que indica que el jove tenia antecedents al seu país per problemes psiquiàtrics. Els companys del pis pastera en el qual s’allotjava, a escassos 250 metres de la plaça Alta d’Algesires on va atemptar dimecres passat, van descriure a la Policia que Kanjaa havia canviat de caràcter en els últims mesos per convertir-se en un noi esquerp amb comportaments estranys que va anar virant cap a un extremisme religiós que abans no practicava. També van apuntar al consum de drogues. Els investigadors del cas assenyalen que va començar a mostrar la seva radicalització a les xarxes socials fa poc temps i ho feia d’una forma ‘infantil’, segons descriuen.

El fiscal en cap d’Algesires, Jesús Cisneros, va assegurar que el trastorn mental no eximeix del delicte terrorista tot i que sí que podrien canviar les penes de presó per l’internament en un centre psiquiàtric, en cas que es confirmés aquest diagnòstic. En una entrevista a ‘La Hora de la 1’, de TVE, el fiscal va considerar que tot i que tingués «les seves facultats totalment anul·lades o parcialment alterades», no eximeix d’un presumpte delicte de terrorisme i que «precisament el fet que no estigués en plenitud de condicions», si això es determina, pot ser que el fes «més vulnerable als processos de radicalització», al convertir-lo en una persona «més manipulable i més fàcil de dirigir en una determinada direcció».