Terrorisme

Detingut a Girona un presumpte gihadista en «avançat procés de radicalització»

El presumpte terrorista visionava l’execució d’atemptats a Europa i va consultar a internet com portar a terme apunyalaments i atemptats amb arma blanca

1
Es llegeix en minuts

Una operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil ha permès detenir aquest divendres a Girona, en col·laboració amb l’FBI, un individu d’origen marroquí amb nacionalitat espanyola en «avançat procés de radicalització gihadista» i amb un «perfil de gran violència i agressivitat». Els investigadors van comprovar que visionava l’execució d’atemptats gihadistes a Europa. El mateix dia de la seva detenció, el detingut va fer recerques de com portar a terme apunyalaments i atemptats efectuats amb arma blanca, segons ha informat el Ministeri de l’Interior. El detingut ja ha ingressat a la presó.

Es tracta de la primera operació de què informa el Ministeri de l’Interior després de l’atac mortal amb un matxet a Algesires (Cadis) que s’investiga per delictes de terrorisme. Fonts de la lluita antiterrorista consultades per Europa Press remarquen que l’arrestat a Girona respon al «perfil d’un violent inestable». També destaquen que comptava amb manuals sobre l’ús d’armes i explosius i que l’operació s’ha precipitat davant la seva determinació de cometre alguna acció criminal.

En l’arrest a Girona han participat abans de la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional i de la Direcció d’Informació de la Guàrdia Civil. S’ha portat a terme sota la direcció del Jutjat Central d’Instrucció número 2 i de la Fiscalia de l’Audiència Nacional.

Gran violència

«L’investigat es trobava en un avançat procés de radicalització gihadista i comptava amb un perfil de gran violència i agressivitat», segons Interior, que afegeix que el detingut mantenia perfils actius en diferents plataformes de xarxes socials i accedia a la Deep Web per afavorir els seus propòsits terroristes. D’aquesta manera, utilitzava internet per mostrar el seu suport actiu en favor de l’organització terrorista Daesh, obtenir manuals amb els quals autocapacitar-se en l’ús d’armes i explosius, així com l’adquisició d’armes.

Notícies relacionades

Durant la investigació conjunta ha destacat la cooperació internacional, on el servei nord-americà (FBI) ha exercit un rol «imprescindible» per a la identificació i neutralització d’aquest presumpte terrorista. Durant la pràctica de les diferents diligències el detingut ha mostrat la seva desconfiança i repulsa altiva envers els agents participants.

Després de la detenció, els agents van procedir amb l’execució de diversos registres associats al detingut, per recopilar les evidències de les seves activitats, per aclarir completament els fets investigats.

Temes:

Yihad Terrorisme