Divergències en l’independentisme

Jordi Sànchez confirma que Carles Puigdemont no volia entrar en el Govern amb ERC

L’exsecretari general de Junts defensa el pacte de legislatura que va tancar amb Pere Aragonès

Pronostica la pèrdua de la majoria absoluta de l’independentisme al Parlament

Jordi Sànchez confirma que Carles Puigdemont no volia entrar en el Govern amb ERC

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Poques vegades succeeix que en el si de Junts per Catalunya es discrepi en públic del seu líder, l’expresident Carles Puigdemont. Per això és notícia que l’exsecretari general, Jordi Sànchez, hagi deixat clar públicament que discrepava i discrepa amb Puigdemont respecte al pacte de governabilitat amb ERC, que va saltar pels aires el mes de setembre passat.

En una entrevista en el programa «Cafè d’idees» de La 2 i Ràdio 4, Sànchez ha revelat que Puigdemont no estava d’acord amb el suport de Junts a la investidura de Pere Aragonès com a president. «ÉS veritat [Puigdemont no volia aquest pacte] i ho vam discutir políticament, ell considerava que el pacte no era un bon escenari, ell mateix ho ha explicat». «La realitat ha donat la raó en el sentit que hem sigut incapaços Junts, ERC i la CUP en una mirada estratègicament compartida, i aquí tots tenim la nostra part de responsabilitat».

La reunió de la ruptura

Sànchez ha revelat que el gener del 2022 va prendre consciència que «no hi ha possibilitats d’avançar en una unitat estratègica i va ser l’últim intent de buscar-la en una reunió que s’aixeca sense possibilitats d’avançar». Una reunió d’entitats sobiranistes, i partits independentistes amb el Consell de la República. «Hi havia un acord feble però suficient per avançar i es va diluir perquè algú no va considerar oportú continuar caminant conjuntament», ha afirmat en relació implícita a ERC.

Notícies relacionades

Sànchez ha defensat el pacte que va tancar amb Aragonès en un intens cap de setmana a pocs dies del final del temps disponible per a la investidura. «Sí, tornaria a firmar-lo, crec que era un bon pacte». «Perquè estava convençut que el país necessitava un Govern, una majoria per poder governar, ara ho veiem: de què serveix un Govern de 33 diputats si no pots encarar la governança; i l’independentisme necessitava una oportunitat per trobar un mínim comú denominador, i l’acord podia rebaixar tensió i avançar en un recorregut que no ha sigut així, ara estem en un altre moment històric».

Perdre la majoria

L’exsecretari general de Junts també ha expressat públicament el pronòstic que l’independentisme perdrà la majoria absoluta al Parlament en les pròximes eleccions autonòmiques i que el PSC vencerà els comicis de nou. «Tenim moltes possibilitats de passar a perdre aquesta majoria absoluta i que la primera força política, com el 2021 sigui el PSC i quan això arribi tocarà fer revisió a fons i veure què s’ha fet malament, no només i que hagi guanyat un altre espai polític sinó que l’independentisme haurà perdut, si no modifiquem amb urgència el rumb, una majoria asboluta que ha acompanyat al país des del 2015». Sànchez ha afirmat que parla des del realisme i la necessitat de «parlar clar» perquè l’independentisme «ja no accepta enganys ni promeses fàcils».