Dissabte a Madrid

El PP aposta per un perfil baix en la manifestació contra Sánchez i cedeix l’espai a Vox

Ni primers espases de Génova ni cares conegudes de territoris com la d’Ayuso i Almeida | El PP creu que «toca cedir el protagonisme a la societat civil» i recolza l’assistència dels seus càrrecs de segona fila

El PP aposta per un perfil baix en la manifestació contra Sánchez i cedeix l’espai a Vox
4
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

La manifestació convocada contra les polítiques del Govern aquest dissabte a Madrid no comptarà amb primers espases del PP entre els seus assistents. Génova va comunicar a totes les direccions autonòmiques que el partit comparteix les reivindicacions del manifest i que dona llibertat total i fins i tot anima diferents càrrecs a participar-hi. Però la direcció nacional és partidària que els principals dirigents no colonitzin el protagonisme del moviment. En realitat, Alberto Núñez Feijóo no està d’acord amb barrejar l’activitat d’oposició a les institucions i les protestes al carrer. La seva postura xoca frontalment amb la de Vox, ja que la seva cúpula, començant per Santiago Abascal, estarà de principi a final per copar el principal protagonisme polític.

Els populars hantornat a mantenir una posició de certa tebiesa fins al moment de confirmar qui acudiria a la convocatòria. Les anades i vingudes de la primera foto de Colón, el 2019, continua perseguint els populars malgrat haver canviat de direcció. La realitat és que els conservadors són conscients que el carrer no és el seu marc, sinó el de Vox. I entenen que fins i tot compartint els missatges que enviaran les associacions convocants contra la reforma del Codi Penal o els pactes de Pedro Sánchez contra els independentistes, la seva estratègia no és la de continuar agitant el carrer.

A Génova consideren que és moment que la societat civil mostri el seu descontentament contra l’Executiu de PSOE i Unides Podem, també per lleis tan polèmiques com la del ‘només sí és sí’. Consideren que és important un seguiment massiu perquè posarà de manifest l’enuig del conjunt de la societat per les polítiques recents de Sánchez, però alhora es despengen de ser els dirigents més coneguts els que encapçalin la causa.

El coordinador general, Elías Bendodo, va ser l’últim a pronunciar-se al respecte dijous. I no va voler confirmar la representació concreta que tindria la direcció, tot i que ja se sap que de la cúpula bi acudirà el vicesecretari de coordinació autonòmica i local, Pedro Rollán. S’haurà de veure si hi ha algun altre dirigent. Però això permet que altres cares més conegudes, com la secretària general, Cuca Gamarra, no hi assisteixi. La presència de Feijóo mai ha estat sobre la taula, tot i que s’ha mantingut contacte directe amb els organitzadors, entre els quals hi ha la diputada del PP, Cayetana Álvarez de Toledo.Perfil baix, en tot cas, que s’estendrà als territoris. L’absència d’Isabel Díaz Ayuso i de José Luis Martínez-Almeida també és rellevant. La presidenta de la Comunitat ha demostrat en moltes ocasions que no té els dubtes dels seus caps de files a l’hora d’acudir a les protestes públiques contra el Govern. L’última més rellevant va ser la de juny del 2021, quan es va convocar en contra dels indults als condemnats del procés i la presidenta madrilenya va arribar a retreure a Sánchez «fer còmplice el Rei» per la firma del cap de l’Estat junt amb el perdó dels secessionistes. 

En tot cas, tant Ayuso com altres dirigents territorials insisteixen en l’argumentari actual de Génova: participaran en les concentracions que impulsi el partit i deixaran el focus a la societat civil en aquesta ocasió, encara que Vox «intenti patrimonialitzar les mobilitzacions», lamenten, com altres vegades. 

Els qui ja han confirmat la seva assistència a la manifestació són Inés Arrimadas i Begoña Villacís, a diferència dels nous líders del partit, la balear Patricia Guasp i l’eurodiputat Adrián Vázquez, que no seran a Cibeles. La presència de les dues cares més conegudes del partit taronja, malgrat que des del cap de setmana passat van deixar de participar en la cúpula, posa de manifest les diferències que continuen tenint dues ànimes dins d’un partit que està en el seu últim intent de supervivència. Edmundo Bal, per exemple, va deixar molt clar que no hi assistirà perquè entén que la convocatòria respon a un postulat més pròxim als ultres.

Els promotors de la manifestació –Foro España Cívica i Fundación Foro Libertad y Alternativa– demanen defensar la Constitució, la democràcia i les institucions davant la «greu situació» de «crisi global» en l’àmbit polític, econòmic i social que, segons el seu parer, travessa el país. A més, darrere d’aquesta convocatòria hi ha plataformes com Unión 78, Libres e Iguales, Neos, Convivencia Cívica Catalana, S’ha Acabat, Dignidad y Justicia, Diálogos en Libertad o l’Asociación por la Tolerancia. La protesta transcorrerà sota el lema ‘Per Espanya, la democràcia i la Constitució’. Sobre aquesta concentració es va pronunciar també Pedro Sánchez ahir durant la seva roda de premsa amb Emmanuel Macron a Barcelona, situant-la fora dels valors constitucionals i comparant-la amb la protesta independentista.

Notícies relacionades

En realitat, gairebé tot el manifest coincideix amb l’última campanya empresa pel PP, fa uns mesos, amb actes per tot Espanya denunciant la reforma del Codi Penal que va modificar la sedició i la malversació. A diferència d’altres manifestacions, els populars reconeixen que els motius d’aquesta protesta «encaixen perfectament» amb els seus valors. Tanmateix, des que al desembre es va anunciar la convocatòria amb més d’un mes d’antelació, el PP ja va mostrar certa incomoditat. 

Hi ha dirigents que entenen que no es pot donar l’esquena a reivindicacions com aquestes. Però tampoc, diuen, es pot perdre l’equilibri de la gran borsa de votants centristes que fugen de l’enfrontament i la polarització que tira més llenya al foc. És l’etern debat dins del PP. La posició majoritària de la nova direcció de Feijóo vol mantenir una certa distància amb les posicions maximalistes que, per exemple, defensa Vox, per no renunciar als electors del PSOE descontents amb Sánchez. «Recolzem la manifestació i ens sembla bo que hi vagi moltíssima gent. Però no és el nostre paper ser allà per acaparar l’atenció», conclouen des de Génova.