Conclave Espanya-França

El Govern certifica que la manifestació anticimera evidencia la divisió independentista

Sánchez compara la protesta sobiranista amb la manifestació de la dreta contra el seu Govern a Madrid

  • Hidroducte Espanya-França: el primer gran corredor d’hidrogen d’Europa

El Govern certifica que la manifestació anticimera evidencia la divisió independentista

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern central treu ferro a la manifestació independentista que s’ha celebrat als voltants del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Per a la Moncloa, el procés ja és història, tot i que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, continuï reivindicant-lo fins i tot en una breu salutació institucional a l’inici d’una cimera entre Espanya i França. «L’important és que la Constitució es compleix a tots els territoris del país, també a Catalunya», ha etzibat el president de l’Executiu central, Pedro Sánchez, en la compareixença junt amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron.

I, per acabar-ho d’adobar, ha comparat la marxa orquestrada per l’ANC, Òmnium Cultural i el Consell per la República, que ha comptat amb esbroncades a Oriol Junqueras, amb la convocatòria d’aquest dissabte a Madrid contra el seu Govern per part de col·lectius de dretes: «Entre el que ha passat avui dijous i el que passarà a Madrid dissabte és on es troba l’àmplia majoria d’aquest país, tant a Catalunya com a Espanya, que és en la defensa d’una Espanya unida en la seva diversitat i això és el que reconeix segons el meu parer la Constitució de 1978», ha rematat.

Sánchez ha passat de puntes per la tensió independentista, però, alhora, ha volgut exhibir símptomes d’un canvi de cicle amb la firma del tractat d’amistat. De fet, ha «agraït» a Aragonès que hagi acudit a la salutació institucional, tot i que després hagi marxat sense escoltar els himnes. «La seva marxa és una anècdota. L’important és que ha estat en la cimera. Les relacions entre Sánchez i Aragonès són fluides, com prova el diàleg que han mantingut», han assenyalat fonts de la Moncloa. «Dins de protocol», han defensat, per la seva banda, fonts del Govern. «Aquesta no és una trobada improvisada», reblen des del Govern central. La Generalitat ja havia comunicat abans a l’Executiu central que el president marxaria del MNAC abans que sonessin els himnes. En aquest sentit, els col·laboradors de Sánchez han minimitzat la fugida del president per posar tot el focus en la cita bilateral.

En favor de Barcelona

Notícies relacionades

Sánchez ha volgut «trencar una llança» a favor de Barcelona i ha posat en valor que el tractat entre Espanya i França firmat aquest dijous per Sánchez i Macron porti el nom de la capital catalana, cosa que suposa un «homenatge de respecte, consideració i admiració» i ha recordat les inversions anunciades en els últims mesos, després de les etapes més convulses del procés.

Segons Sánchez, tot això té molt que veure amb la convivència i la concòrdia i respon a les queixes que «amb raó» ha tingut la ciutat durant molts anys del fet que l’Estat no s’hi havia compromès ni en recursos, ni en visibilitat internacional ni en reconeixement de les seves institucions. «És el que estem fent», ha reblat.