Amb la consultora Efial

Calama proposa jutjar quatre exalcaldes i 15 persones més per haver manipulat contractes a 14 ajuntaments catalans

Fa seure al banc dels acusats els exregidors de l’Ametlla de Mar, Torredembarra, Vandellòs i Ascó

Calama proposa jutjar quatre exalcaldes i 15 persones més per haver manipulat contractes a 14 ajuntaments catalans
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama ha proposat jutjar 19 persones, quatre són exalcaldes, pels delictes de prevaricació i malversació de cabals públics per la presumpta manipulació de contractes a 14 ajuntaments catalans en favor de la consultora Efial

Aquest procediment coincideix amb el cas 3% en el fet que es deriva de la investigació iniciada el 2013 al Jutjat número 1 del Vendrell, arran d’una denúncia formulada per la Fiscalia Anticorrupció en relació amb possibles irregularitats comeses en la contractació pública de l’Ajuntament de Torredembarra. D’aquelles diligències es van incoar diverses peces al Jutjat Central d’Instrucció 4 que s’han estat tramitant i ara es dona per conclosa la investigació principal. El 30 de març passat, el magistrat va fer el mateix amb una altra de les peces, la que afectava set ajuntaments de Madrid. 

A la peça que ara es conclou, el jutge centra la investigació en la mercantil Efial Consultoría (posteriorment, Consultoría en Gestión Innovadora SL), que, segons el magistrat, la seva arribada a determinades corporacions locals va constituir una eina vàlida per aconseguir el direccionament en l’adjudicació de contractes i eliminar la lliure competència. 

La interlocutòria detalla l’actuació dels responsables d’aquesta mercantil; dels investigats dels ajuntaments afectats, entre els quals hi ha els exalcaldes de l’Ametlla de Mar (Andreu Martí), Torredembarra (Daniel Massagué), Vandellòs (Josep Jaume Castellnou) i Ascó (Rafael Vidal), i «el frau comès a través d’aquesta il·lícita forma de contractació», que segons sembla ascendeix a un total de 8.731.780 euros

Informes contradictoris

La resolució relata que de manera reiterada els professionals vinculats a Efial emetien informes que tenien per objecte contradir els prèviament emesos per part dels òrgans fiscalitzadors (interventor i secretaris dels ajuntaments). D’aquesta manera, diu el jutge, s’atorgava una aparent cobertura d’il·legalitat a determinades decisions i resolucions que en alguns casos s’han mostrat contràries a dret. 

«La seva integració en el funcionament de l’ajuntament (en alguns casos se’ls ha arribat a qualificar com un ajuntament paral·lel) suposa una fugida progressiva i creixent del dret administratiu utilitzant-se determinades eines de cara a evitar qualsevol tipus de control administratiu, així com de cara a eludir les diferents normatives que regulen el funcionament de les administracions públiques», assenyala.

Notícies relacionades

El mecanisme d’actuació, segons Calama, era mitjançant la creació de la figura de l’Empresa Pública Empresarial (EPE), que sembla únicament encaminada a afavorir la relaxació del control administratiu i rebaixar el grau de submissió a la normativa de contractació pública de què es beneficiava tant la mateixa Efial com els professionals que executaven els encàrrecs. 

El jutge, que assenyala que els fets punibles es van cometre anteriorment a la reforma del 2015 sobre malversació, no veu indicis per considerar que les contractacions als ajuntaments de Vilassar de Dalt (Barcelona) i Tàrrega (Lleida) amb Efial tinguin caràcter delictiu, per la qual cosa arxiva les actuacions respecte a David Peris Cavero i Jaume Sabater Rovira.