El futur del sobiranisme

Bolaños assegura que el procés no es repetirà

El ministre admet que el Govern pot patir «algun desgast» per la reforma del Codi Penal

2
Es llegeix en minuts

El ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha fet balanç de l’impacte que pot tenir la reforma del Codi Penal que elimina el delicte de sedició i reforma el de malversació i ha admès que pot representar «algun desgast» per a la imatge del Govern, però ha assegurat que no es repetirà un nou procés.

Bolaños ha afirmat que «en cap cas» se celebrarà un referèndum d’independència a Catalunya, ja que són «solucions passades» que «pertanyen a una altra època». «No ho tornaran a fer», ha assenyalat, amb referència als líders independentistes.  En aquest sentit, el ministre ha recordat que el dirigent de Junts Jordi Sánchez va reconèixer que el proces havia acabat.

Impacte

Bolaños sí que admet l’impacte de la reforma del Codi Penal en la imatge de l’Executiu central. «Pot tenir algun desgast, però estem al Govern per solucionar problemes», ha remarcat en una entrevista a Tele5, recollida per Europa Press. Bolaños ha dit que està «còmode» amb la reforma per com aproxima els continguts del Codi Penal espanyol al de la majoria de països europeus, com França, Alemanya, Portugal i Itàlia.

Una iniciativa que contribueix a normalitzar la consideració del delicte de sedició, que «no era europeu», per tal com les seves penes «desproporcionades» causaven rebuig en països de l’entorn. Per això se’n va incloure un de desordres públics agreujats, segons ha defensat. En aquest sentit, recolza que la Fiscalia hagi sol·licitat al magistrat Pablo Llarena que inclogui aquest nou tipus penal en el seu processament als líders del procés.

No obstant, ha admès que la iniciativa pot tenir un cost per al Govern en forma de «desgast». 

Notícies relacionades

Quant a aquesta novetat del Codi Penal aplicada a la hipotètica tornada de l’expresident Carles Puigdemont, que es manté a Bèlgica, el ministre considera demostrat que amb l’antic delicte de sedició «no anava a passar», ja que la justícia europea «no concedia cap tipus d’extradició», segons ha sostingut.

Un extrem que pot canviar. «Ara amb el nou Codi Penal veurem, serà qüestió dels tribunals, del TS i dels tribunals europeus», ha assenyalat. Bolaños ha remarcat que «va ser dolorós, com a espanyol» veure que Puigdemont s’escapava, i ha destacat que desitja que es compleixi la llei «al més aviat possible».