Crisi a Castella i Lleó

Mañueco deixa Gallardo expectant després de la crisi de l’avortament: «S'ha acabat forçar la màquina»

El president de Castella i Lleó mira de concloure la polèmica, però pren nota de l’ocorregut amb García-Gallardo | La crisi oberta pel pla antiavortista pot tenir rèpliques: «Si continua forçant la màquina, ell sabrà. Tindrà poc futur al Govern», asseguren en l’entorn de Mañueco

Mañueco deixa Gallardo expectant després de la crisi de l’avortament: «S'ha acabat forçar la màquina»
4
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

«El president n’ha pres nota». La crisi desencadenada alGovern de Castella i Lleó pel pla antiavortista que va desgranar el vicepresident d’aquesta comunitat i de Vox, Juan García-Gallardo, fa dies sense que estigués consensuat amb el partit majoritari ha deixat detalls oberts que cal veure com es resolen. Alfonso Fernández Mañueco va mirar d’acabar amb la polèmica aquest dilluns amb una declaració institucional en què va confirmar que no s’ha actualitzat cap protocol per a dones que decideixen interrompre el seu embaràs.

«Això està conclòs. No hi ha res d’això ni n’hi haurà», rematen en l’entorn del president, sense amagar el fort malestarque Mañueco sent amb el seu número dos. L’emprenyament té diversos motius: la polèmica generada que ha donat oxigen al Govern central i «el gol» que Vox ha fet al PP, com assumeixen dirigents populars de Castella i Lleó, i també de la direcció nacional. 

El que queda clar és que el vicepresident va guanyar focus i, sobretot, va posar en un embolic el Govern autonòmic del qual Mañueco ha trigat a sortir gairebé cinc dies i que ha suposat un xoc frontal amb l’Executiu central, que fins i tot va anunciar un requeriment formal perquè Castella i Lleó aturés el pla.

La qüestió, més enllà de les implicacions nacionals, és que el president no amaga el seu afartament, per la qual cosa veu «ficades de pota» de Gallardo. I en el seu entorn, insisteixen: «Si continua forçant la màquina, ell sabrà. Li augurem poc futur dins del Govern».

Segons expliquen diferents fonts, el Consell de Govern autonòmic no va aprovar aquest pla dijous passat en els termes que va dir el vicepresident. De fet, en el nucli dur de Mañueco afirmen que les mesures que es van abordar en la reunió estaven destinades al foment de la natalitat i a donar suport a les dones embarassades, i no en concret a les que desitgen interrompre el seu embaràs com va dir Gallardo en repetides ocasions durant la seva compareixença pública. 

«Va capgirar el pla. Va utilitzar aquestes mesures per fer èmfasi en la seva ideologia. En cap moment parlem de mesures provida ni de res que tingui a veure amb l’avortament», insisteixen en el PP de Castella i Lleó. Tampoc serà obligatori per als metges oferir aquestes mesures, com escoltar el batec del fetus i fer una ecografia 4D.

L’ecografia, de fet, forma part de l’ampliació de prestacions que sí que va anunciar Mañueco per a totes les dones embarassades i que fins al moment no formava part de la cartera bàsica. Per això hi ha mesures que sí que estan incloses en el pla, però que no formen part d’un protocol destinat a evitar avortaments com a tal, asseguren en el PP.

Gallardo, assenyalat

L’assumpte no és de poca importància i, per això, totes les mirades es dirigeixen a Gallardo. Fins i tot Santiago Abascal va assegurar un dia després de l’anunci del vicepresident que «realment obligatori no hi havia res». En el PP mostren una certa sorpresa davant el que consideren «vaivens constants» de Gallardo.

En tot cas, i davant l’enrenou generat, els populars no veuen viable que es trenqui la coalició autonòmica, ni tampoc hi ha a sobre de la taula un avanç electoral. Una altra cosa és la figura de Gallardo, que per al PP «ha quedat molt tocada». 

Malgrat els maldecaps que en diferents ocasions ha provocat Vox dins del PP castellanolleonès, en l’entorn de Mañueco s’esforcen per ressaltar que el Govern «funciona raonablement bé», i que si no fos pels «exabruptes» d’alguns dirigents i molt especialment del vicepresident (ja hi va haver una altra polèmica sobre la suposada «banalització del sexe», quan Gallardo va dir que «de vegades s’oblida que el final del sexe és la procreació», sempre dins de la seva agenda antiavortament) no hi hauria polèmiques tan profundes com aquestes.

Génova celebra la rectificació

Notícies relacionades

A la direcció nacional estaven pendents de la resolució de la crisi. La realitat és que quan va saltar la polèmica a finals de la setmana passada, Génova va optar per posar-se de perfil i esperar que tot s’aclarís. El portaveu de la campanya electoral, Borja Sémper, sí que va voler insistir que el PP no defensaria mai la retallada de drets i llibertats de les dones embarassades, en una clara pretensió de prendre distància de Vox. 

L’acte de dissabte a Saragossa en què el PP presentava els seus candidats autonòmics va quedar entelat per la crisi de Castella i Lleó. I aquest dilluns a Génova no amagaven la seva satisfacció al veure «tancat l’assumpte» amb «una declaració molt taxativa de Mañueco» en què hi va haver un canvi de postura. En l’entorn d’Alberto Núñez Feijóo consideren positiu que les postures dels governs autonòmics evolucionin en el que realment ha sigut una rectificació evident.