Cita entre Espanya i França a Barcelona

Els comuns reclamen que Pere Aragonès tingui veu a la cimera entre Sánchez i Macron

El partit de Jéssica Albiach demana que la trobada no sigui una excusa per dilatar l’acord de pressupostos

Els comuns reclamen que Pere Aragonès tingui veu a la cimera entre Sánchez i Macron

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Malgrat que el Govern espanyol manté que Pere Aragonès tindrà, a la cimera hispanofrancesa de dijous, «el mateix paper que qualsevol altre president autonòmic», els comuns consideren que el Govern català hauria de poder tenir veu per plantejar qüestions com el corredor mediterrani, una infraestructura àmpliament reivindicada a Catalunya. Tot i així, lamenten que el president Aragonès tingui «les mans lligades» per la decisió d’ERC de participar en la manifestació independentista convocada sota el lema ‘Aquí no s’ha acabat res’.

Quan falten quatre dies per a la cita a Barcelona que reunirà els presidents Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, encara no és clar quin marge tindrà Aragonès més enllà d’exercir d’amfitrió. El president català va enviar la setmana passada a la Moncloa una llista de temes que considera que cal abordar. «Ha de tenir un paper institucional. La cimera se celebra a Catalunya i en algun moment Aragonès ha de poder parlar amb Sánchez i Macron», ha reivindicat el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena.

Notícies relacionades

En paral·lel, ha lamentat que els republicans estiguin «prioritzant els interessos de l’ANC per sobre» dels de Catalunya, de la mateixa manera que ha deixat caure que espera que la cimera no estigui sent el motiu pel qual el Govern català no ha desencallat encara l’acord de pressupostos amb el PSC.

Mena ha assegurat que no han deixat de tenir contacte amb l’Executiu en aquestes últimes setmanes i que estan «tranquils», perquè el pacte segellat és «ferm i no es pot modificar». Una vegada més, han reclamat «responsabilitat» a les dues parts negociadores. «El PSC no pot mantenir línies vermelles clarament contràries a l’emergència climàtica i a les polítiques progressistes», ha assegurat d’acord amb els tres grans projectes –Hard Rock, ampliació del Prat i quart cinturó– que dificulten l’aliança.