SI CONTINUA O NO DE PORTAVEU ADJUNT

El paper de Bal al Congrés tensa la nova direcció de Ciutadans

La direcció ha de decidir si el manté com a portaveu adjunt al Congrés i número dos d’Arrimadas al grup | Alguns dirigents creuen que hi ha d’haver represàlies després de les primàries, però la sensació majoritària és que per segellar la pau ha de continuar

El paper de Bal al Congrés tensa la nova direcció de Ciutadans
4
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Superada l’assemblea general de Ciutadans i amb un relleu efectiu al lideratge, la patata calenta que ha de gestionar ja la nova direcció és com queda el grup parlamentari al Congrés. Més concretament, què passarà amb Edmundo Bal, que encarna el corrent crític contra la candidatura guanyadora i, sobretot, contra Inés Arrimadas, que es mantindrà de portaveu a la Cambra baixa. 

No és un assumpte menor perquè el grup és l’aparador més important que té el partit atesa la seva minvada presència institucional i les últimes debacles a les urnes. I perquè és realment l’escletxa que controla l’advocat de l’Estat, que té el suport majoritari dels diputats.

El més important és la decisió sobre la seva continuïtat com a portaveu adjunt. La sensació que tenen molts dirigents, segons traslladen a aquest diari, és que es mantindrà. Entenen que és l’única manera de calmar els ànims, segellar la pau i, sobretot, evitar una rebel·lió. El principal temor és que, si li treuen la representació adjunta, Bal utilitzi la força que té per posar en un compromís la formació. A més, al partit són conscients que la seva força mediàtica continuarà intacta i que la podrà usar si no representa la veu oficial dels taronges.

El que passa és que hi ha alguns dirigents a l’executiva actual que sí que veuen imprescindible algun tipus de represàlia. Entenen que la campanya de primàries ha sigut «molt dura», que ha traspassat «totes les línies vermelles» i que no pot oblidar que va perdre les eleccions internes. Aquests dirigents són els que consideren que haurien de rellevar-lo com a portaveu adjunt i assignar aquesta funció a un altre diputat. El debat existeix i tensa alguns càrrecs, tot i que fonts de la nova cúpula asseguren que encara no s’ha pres una decisió i que es discutirà pròximament. Podria ser a la primera reunió de l’executiva aquest dilluns.

En el seu discurs de comiat, Arrimadas va enviar diversos encàrrecs a qui va ser el seu escuder durant dos anys al Congrés. Va deixar clar que la seva representació a la Cambra no estava en joc (cosa que Bal sí que discutia) i, a més, va retreure els atacs a mitjans de comunicació, que no permetran, va assegurar, que el partit remunti. També Patricia Guasp, nova líder política de la formació i rival directa d’Edmundo Bal (ell lluitava des de la seva candidatura per aquest càrrec), va donar missatges en aquesta línia. 

Tanmateix, Adrián Vázquez, secretari general electe, va ser l’encarregat de pactar la constitució del nou consell general (màxim òrgan entre congressos) amb Santiago Saura (el seu homòleg a la llista de Bal) i va optar per una integració molt important. Lluny de passar la piconadora o imposar la seva victòria, va decidir incorporar 40 persones de l’equip de Bal al consell general. Una negociació que alguns al partit critiquen per naïf i, fins i tot, la consideren «matussera» per massa generositat.

La filosofia de Vázquez, llaurada en la seva trajectòria a Europa, on és diputat, és just la de negociar i cedir fins a arribar als objectius desitjats. Els qui li donen suport recorden que farà falta «molta mà esquerra» per acabar de cosir el partit i evitar situacions difícils de controlar, per exemple, al Congrés.

Com va publicar aquest diari, a la candidatura de Bal es veuen forts per gairebé el 40% dels suports obtinguts. L’advocat de l’Estat ha abaixat el to en aquesta assemblea general (dissabte ni tan sols va comparèixer) i diumenge va fer declaracions públiques a les quals va valorar l’acord assolit amb la nova executiva per al consell general. Això, sí, al seu entorn insisteixen que no pretén abandonar la seva batalla ideològica i, sobretot, els postulats que ha defensat a la seva llista. Accepta els resultats i la derrota, però es mantindrà inflexible en algunes qüestions que poden afectar les votacions al Congrés.

La qüestió és que la relació entre Arrimadas i Bal està dinamitada i la convivència es posarà a prova quan es reprengui la vida parlamentària. Podrien saltar espurnes.

L’avís a Feijóo i la relació amb el PP

És, sens dubte, l’altra incògnita amb la nova direcció de Ciutadans. Com seran les relacions amb el PP, que ha sigut fins al moment el seu soci estable a governs autonòmics i municipals. Génova insisteix que les seves «portes estan obertes» a dirigents que vulguin aportar al projecte de centredreta. I, fins i tot, el mateix Alberto Núñez Feijóo ha dit els últims dies que seria una pena que aquest talent d’altres partits es perdés en comptes d’afegir-se al seu projecte, l’únic amb opcions davant Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

La nova líder, Patricia Guasp, va voler compartir un missatge al respecte ahir a la clausura de l’assemblea: «Els nostres principis ni es venen ni es compren», va dir, i va citar expressament Feijóo i Sánchez. L’encàrrec es va llegir, tanmateix, des d’una òptica popular. És obvi perquè el PP és partidari que Ciutadans renunciï a anar a les eleccions del maig per evitar que hi hagi vots de centredreta que es perdin si no aconsegueixen representació.

Això, insisteixen fonts nacionals de Ciutadans, no passarà. El partit taronja té intenció de presentar-se a les pròximes autonòmiques i municipals amb les seves sigles i la seva identitat. Asseguren que no hi haurà fusió ni coalicions i que l’ordre és resistir a totes les institucions possibles per tirar endavant com a projecte autònom i liberal.