La batalla per l’alcaldia de Barcelona

Ernest Maragall denuncia una «operació» per impulsar Xavier Trias com la que es va fer amb Valls

El candidat de Junts celebra les ganes de «canvi» a la capital catalana i promet la configuració d’un govern «seriós» si guanya

Ernest Maragall denuncia una «operació» per impulsar Xavier Trias com la que es va fer amb Valls

ACN

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El retorn de Xavier Trias com a candidat de Junts a Barcelona ha sacsejat el tauler electoral de la capital catalana. S’ha fet evident aquest diumenge, quan la festa dels Tres Tombs s’ha convertit en el tret de sortida d’una precampanya per a les municipals de maig en la qual ja està ben definit l’elenc d’aspirants. L’enquesta de ‘La Vanguardia’ que apunta que Trias guanyaria els comicis amb claredat mentre que el candidat d’ERC, Ernest Maragall, perdria la meitat de regidors i quedaria en quart lloc, ha acabat d’encendre la metxa. Tant que el candidat dels republicans, que replica que es veu «en condicions de guanyar», ha denunciat que hi ha una «operació» per impulsar el cap de llista de Junts com la que es va fer fa quatre anys amb Manuel Valls quan es va presentar com a alcaldable per Ciutadans.

«És una operació dirigida i perfectament descriptible. La vam veure fa quatre anys i la tornem a veure ara amb altres protagonistes en la mateixa direcció: l’afany de controlar i dirigir què passa a la ciutat i dir qui està en condicions de governar-la», ha etzibat Maragall, sense esmentar noms propis. El 2019, el vot de Valls va ser decisiu per impedir que ERC aconseguís l’alcaldia de Barcelona després d’haver guanyat les eleccions i afavorir un govern d’Ada Colau de la mà del PSC de Jaume Collboni.

L’ex primer ministre francès va explicitar que el seu principal objectiu era impedir que un alcalde independentista governés la ciutat. Maragall ha insistit que, malgrat aquesta enquesta, n’hi ha d’altres que diuen el contrari i ha defensat que el càlcul del seu partit és que pot guanyar les eleccions i ser ell «l’alternativa potent» al mandat de la coalició entre els comuns i els socialistes. Per ara ha evitat mullar-se davant la pregunta sobre amb qui pensa pactar i amb qui no.

«Anem els primers»

Trias, per la seva banda, no ha amagat la seva satisfacció amb els auguris al mateix temps que ha fet una crida a la prudència. Ha celebrat l’«acollida» que ha tingut la seva candidatura, cosa que, segons el seu parer, demostra la quantitat de barcelonins que volen un «canvi» a la capital catalana. Una alternativa que ell està en condicions de liderar, segons ha presumit. A més, ha promès que si surt guanyador de les urnes configurarà un govern «seriós». «L’important és que, d’una situació que gairebé ens descartava, ara anem els primers. I amb una diferència relativament important», ha remarcat. Com Maragall, també ha deixat oberta la política de pactes i s’ha limitat a afirmar que està disposat a entendre’s «amb tothom que estigui d’acord» amb el seu projecte.

Colau, contra «el model del passat»

Notícies relacionades

L’enquesta publicada atorga a Junts de Trias 12 regidors, seguit de Colau, amb 10 –com ara–, i el PSC de Collboni, també amb 10 –dos més que ara–. En canvi, el sondeig apunta un daltabaix dels republicans, que perdrien la meitat de representants i es quedarien amb tan sols 5. També l’alcaldessa, Ada Colau, ha aprofitat aquest pronòstic per carregar contra el «model del passat» que, segons el seu parer, representa Trias. «Ha dit explícitament que vol desmuntar el treball que hem fet i tornar a la ciutat de la contaminació i l’especulació», ha advertit.

Per Collboni, el que cal tenir en compte de les últimes enquestes publicades en les últimes setmanes és la tendència que els barcelonins volen «obrir una nova etapa» i que hi hagi un canvi al capdavant del govern municipal, a més d’assenyalar que en totes el PSC puja «de manera significativa».