Els Comptes de la Generalitat

Govern i Junts pacten el destí de 280 milions dels Pressupostos

L’Executiu es reuneix avui amb el PSC per traslladar la contraoferta a les seves demandes i desencallar la negociació

Govern i Junts pacten el destí de 280 milions dels Pressupostos

RUBÉN MORENO / GOVERN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern continua intentant quadrar un complex pacte a quatre per als Pressupostos d’aquest 2023. Lligat ja el suport dels comuns, l’Executiu manté les negociacions obertes amb el PSC i amb Junts. Amb els socialistes, està prevista una reunió aquest matí que sembla clau per desencallar els Comptes. Amb els postconvergents, la Generalitat va tancar dimarts a la tarda el destí de 280 milions d’euros.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, Govern i Junts van tancar un paquet de mesures que s’afegeix als 83 milions d’euros anunciats per la formació que lideren Jordi Turull i Laura Borràs per a l’impuls i foment del català (que inclou 53 milions per a la secretaria de Política Lingüística) i per augmentar els recursos destinats al foment de l’aranès (263.000 euros) i al llenguatge de signes català (175.000 euros).

En la primera trobada des del 22 de desembre, l’Executiu i Junts van acordar destinar 102 milions d’euros a la creació de noves places de serveis socials, permetent incrementar en 2.000 les places residencials i de centre de dia per a persones amb dependència, incloent-hi gent gran, discapacitat i salut mental. D’altra banda, també van lligar el destí de 40 milions per continuar el procés de renovació dels equipaments mèdics públics i 55 milions per a la transformació energètica a fi de millorar la competitivitat de les empreses catalanes, via ajudes.

En un comunicat emès després de la trobada, els postconvergents van afirmar que veuen «diferències importants entre el projecte del Govern i les propostes presentades per Junts en un document de 50 mesures entregat el 30 de novembre» i van traslladar «la seva preocupació per algunes condicions del PSC en les negociacions que pretenen retallar l’autogovern, com la petició de congelar l’obertura de les delegacions a l’exterior», tot i que el Govern manté que continuarà amb el pla que tenia previst i que passa per consolidar les actuals.

Reunió clau amb el PSC

La negociació està molt més encarrilada amb el PSC, i els negociadors se citaran aquest dimecres en una reunió clau. En la trobada, prevista per a aquest mateix matí (cosa que va motivar canvis a l’agenda de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà) els republicans posaran sobre la taula una contraoferta al paquet de demandes presentat pel PSC el 28 de desembre i que incloïen aspectes de difícil encaix al corpus doctrinal d’ERC, com l’ampliació de l’aeroport, el Hard Rock i el quart cinturó (B-40).

Notícies relacionades

Es preveu que la proposta republicana inclogui un acostament als socialistes en aquests assumptes, tot i que difícilment es produirà el desig que s’accepti en la seva totalitat. El «tot o res» que han anat pregonant en les últimes dates. Ja dilluns passat, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va advertir que «és inacceptable» que mitjançant la negociació pressupostària s’intenti colar «un canvi de model de les infraestructures, per acostar-lo més al segle XX que a l’actual». Precisament el partit, dimarts a la tarda, és el que va validar finalment l’oferta que es traslladarà als socialistes.

La setmana passada, el Govern va donar per fet un pacte amb els socialistes que ascendeix a 5.386 milions d’euros i en el qual s’inclou el 87% dels punts que va demanar el partit de Salvador Illa, unes 147 propostes en l’àmbit de la salut, l’energia, els drets socials, la indústria, el coneixement, l’educació la gestió de l’aguda i la mobilitat.