Reunió del Consell Executiu

Pere Aragonès participarà en la cimera hispanofrancesa del 19 de gener a Barcelona

El Govern català «entén» la mobilització independentista d’aquell dia per les «provocacions» del ministre Bolaños

Pere Aragonès participarà en la cimera hispanofrancesa del 19 de gener a Barcelona

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«La cimera se celebra a Barcelona i el Govern no regala espai propi a ningú, malgrat que sabem que Pedro Sánchez fa servir aquesta cita amb caràcter partidista», així ha resumit la portaveu del Govern català, Patrícia Plaja, la situació creada per la celebració, el dia 19 a Barcelona, de la troabada entre el president del Govern espanyol i el president de la República francesa, Emmanuel Macron. El Govern espanyol va compartir dilluns a la nit que havia cursat una invitació al cap de la Generalitat, en qualitat de comunitat amfitriona i en els mateix termes que, en altres ocasions, havia fet amb Extremadura o el País Valencià, amb motiu d’altres cites diplomàtiques equivalents.

Notícies relacionades

Segons Plaja, l’Executiu «es troba en converses amb la Moncloa per definir els termes de la participació» del president Aragonès. Cal recordar que, en paral·lel, i mentre Aragonès es trobi entre les delegacions espanyola i francesa, al carrer, el seu partit, ERC, s’estarà manifestant en favor de la celebració d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. «L’independentisme ha de ser a tot arreu, no regalar espais», ha reiterat Plaja, que ha aprofundit en la idea que el Govern no participarà en la manifestació unitària tot i que l’entén i la respecta «perquè hi ha hagut unes declaracions provocadores, falses i fora de lloc del ministre de Presidència, Félix Bolaños», en les quals es jacta que el procés s’ha acabat.

Ajudes socials

Quant a l’acció de govern, l’Executiu català ampliarà un 50% el bo social tèrmic, fixat per l’Estat, mitjançant l’aportació de la seva butxaca de gairebé nou milions d’euros. La mesura beneficiarà més de 102.000 llars en situació de vulnerabilitat. Així, els beneficiaris, en funció de la renda i l’àrea climàtica, rebran entre 42 i 180 euros més dels previstos en la mesura del Govern central