Via transferència

Dalmases paga al Parlament la multa de 600 euros per haver intimidat una periodista

La Cambra va aprovar per majoria sancionar el diputat per la seva conducta amb el vot en contra de Junts

Dalmases paga al Parlament la multa de 600 euros per haver intimidat una periodista

QUIQUE GARCÍA / EFE

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dos mesos després que el Parlament acordés multar el diputat de Junts Francesc de Dalmases, per haver intimidat una periodista, el parlamentari ha abonat a les arques de la institució l’import. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, Dalmases ha pagat via transferència els 600 euros que la Mesa de la Cambra li va reclamar per haver vulnerat el codi de conducta al qual estan sotmesos tots els representants electes. L’òrgan rector va apostar per una amonestació pública i per un càstig econòmic mínim previst per a les infraccions lleus, una franja que podia anar dels 600 euros, finalment imposats, als 12.000 euros.

Dalmases ja no està en situació de baixa mèdica i, per tant, reprèn la vida parlamentària que va frenar el 3 de novembre. Després que es conegués (i s’acredités per diversos informes) que el principal escuder de Laura Borràs va intimidar una periodista del ‘FAQS’ de TV-3 després d’una entrevista a la presidenta suspesa del Parlament, altres persones van alçar la veu per assegurar que també havien sigut damnificades per la seva conducta. L’episodi a la televisió pública catalana va ser el detonant perquè tres periodistes més denunciessin al juliol la seva manera de procedir, però també perquè dues diputades del seu propi partit revelessin en una reunió de l’executiva que havien patit pressions i vexacions per part del diputat. EL PERIÓDICO va recollir el testimoni de cinc persones més que asseguraven haver patit «assetjament laboral», «abús de poder», «maltractament psicològic» o una insistència indesitjada de Dalmases.

Notícies relacionades

Per tot això, i després d’un informe del partit que reconeixia la intimidació a la periodista, Dalmases es va veure forçat a dimitir com a vicepresident de Junts. El comportament que es va donar a conèixer va incloure agafar pel braç la professional i esbroncar-la en un camerino a porta tancada amb insults i cops a les parets i al mobiliari davant la presència de Borràs i de dos dels seus assessors.

Les conseqüències al Parlament van ser acordades per la majoria de la comissió de l’estatut del diputat amb el vot a favor d’ERC, el PSC, la CUP i els comuns, mentre que Junts es va quedar sol votant-hi en contra, i Ciutadans, Vox i el PP s’hi van abstenir. El dictamen va concloure que havia quedat «verificada» la conducta de Dalmases i que va ser un «acte d’intimidació», per la qual cosa va vulnerar tant l’article 7, el que recull que els diputats han de tenir una «actitud exemplar», com l’article 8 del codi, el que fa referència al tracte amb els mitjans de comunicació i que recull que els electes han d’anar «amb compte amb l’actitud, el llenguatge emprat i el tracte als professionals de la informació».