Conducta polèmica

Escolta els àudios de les dones que denuncien «abús de poder» de Dalmases

Tres de les afectades posen veu a la situació viscuda des de l’àmbit laboral o personal amb el diputat de Junts

  • Cas Dalmases: la gota malaia que topa amb un mur social i judicial

  • Parlen cinc afectades més: «Vaig patir humiliacions i intimidació»

Escolta els àudios de les dones que denuncien «abús de poder» de Dalmases

BERNAT VILARÓ / ACN

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

«Em va tractar vexatòriament. Vaig patir mòbing, humiliacions i intimidació». «Va començar el que semblava una relació estable. A partir de llavors, jo encara no ho sabia, tot seria estar a la seva mercè». «M’insistia per terra, mar i aire perquè quedéssim». «Va intentar convidar-me a un cafè, a sopar, al teatre... Anava fent monòlegs» Li vaig tornar a dir que no i va acabar perseguint-me per tot el plató. Són frases del relat de cinc de les dones que han aixecat la veu per manifestar que s’han vist perjudicades en diferents àmbits per la conducta del diputat de Junts Francesc de Dalmases. Totes elles demanen mantenir en l’anonimat la seva identitat, tot i que tres d’elles han decidit parlar en primera persona per explicar el que van viure amb la veu distorsionada. Contactat per aquest diari, el dirigent ha respost que està de baixa mèdica però que estarà en disposició de donar resposta quan estigui recuperat.

La primera de les afectades era treballadora de la conselleria de Cultura en l’època en què estava sota la batuta de Laura Borràs. Explica que Dalmases «interferia» en el dia a dia del departament com a persona de confiança de Borràs malgrat que no hi ostentava cap càrrec més enllà de ser diputat al Parlament. «És arrogant i prepotent. Intenta primer lloar-te i, si no penses com ell o actues a la seva manera, comença a desprestigiar-te en públic i en privat. Em va tractar vexatòriament. Vaig patir mòbing, humiliacions i intimidació», assegura. «Sovint em ridiculitzava i, referint-se a la consellera, li deia: «¿Aquesta subordinada teva què m’està dient?», afegeix. Al final, li van oferir que agafés una «baixa llarga» i que posteriorment digués que no podia continuar, però s’hi va negar, motiu pel qual afirma que va ser acomiadada. Ha mantingut silenci fins ara, quan arran de fer-se públic el polèmic episodi amb la periodista li «va despertar tot el viscut».

La segona de les afectades que aporta en primera persona la seva vivència assegura que va tenir una relació sentimental amb Dalmases i que es va allargar durant mesos en dues etapes diferents entre el 2017 i el 2018, quan ell era ja diputat. Va contactar amb ella a través de les xarxes socials en un moment «difícil» a nivell personal i laboral. Tot va començar amb l’oferiment d’escriure articles a la revista que dirigia i la petició de citar-se, una feina que assegura que no li va pagar. La relació es va anar estrenyent a cop d’intercanvi d’informació de tipus professional. «Eren missatges de temes laborals fins que un dia em va dir que li agradava molt, que estava enamorat», relata. Va decidir conèixer-lo. «Quedem i ens enrotllem, però arriba un moment que comença a tenir dubtes, que et diu que podria ser el seu pare», prossegueix. La diferència d’edat era de gairebé 20 anys. A partir de llavors, quedaven només quan ell volia i, quan ella donava per conclosa la relació, contactava de nou amb ella amb alguna «excusa» per comentar l’actualitat política.

El 2019 s’assabenta que hi ha altres dones a qui, estant en «situació de vulnerabilitat», els va fer el mateix seguint un patró: «Et crea una dependència i fa que estiguis a la reserva». Així ho corrobora una altra afectada que relata uns fets similars. També va contactar amb ella per les xarxes socials, hi va haver un vincle sentimental; la relació es va interrompre i es va reprendre al cap d’uns mesos. «Insistia a quedar, però després no es presentava o trigava mesos a posar una data mentre continuava insistint. Un dia va venir a casa meva, es va insinuar i després se’n va anar», afirma. Defineix el comportament de Dalmases com un «abús de poder» en què utilitza el seu càrrec per tenir ascendència i influeix sobre les dones en qui està interessat.

Notícies relacionades

La tercera veu la posa una exdiputada que va coincidir amb ell al Parlament en la legislatura passada i que va viure un episodi puntual amb Dalmases que assegura que no se li ha esborrat de la memòria per com d’incòmode va ser. Eren al plató de 8tv després d’un debat electoral i ell s’hi va acostar per proposar-li quedar per fer un cafè. «No el coneixia de res, li vaig dir que no. Però va insistir. Li vaig tornar a dir que no i va acabar perseguint-me per tot el plató. Va ser una situació molt desagradable», conclou.

Dues afectades més descriuen com el dirigent les contactava amb freqüència per les xarxes socials per intentar quedar-hi, però mai es van trobar amb ell cara a cara malgrat la insistència. «Va començar parlant-me de la meva feina, va intentar convidar-me a un cafè, a sopar, al teatre... Anava fent monòlegs, perquè quan em feia propostes jo no responia. Només contestava quan eren comentaris de l’àmbit professional», explica una d’elles. Tot i així, durant dos anys, i de manera recurrent, ell li enviava fotos de la seva vida privada o li explicava assumptes personals. L’altra afectada va rebre també múltiples missatges privats per Twitter primer i, després, per Signal i Instagram. Ella és advocada i, «utilitzant una víctima de violència de gènere com a excusa», va aconseguir el seu telèfon. Des d’aleshores, va insistir «per terra, mar i aire» perquè quedessin. Mai va passar. Li demanava de manera explícita «silenci», que no la contactés, però ell trobava sempre una excusa per tornar-li a escriure i ignorar la petició de l’afectada.