Negociació en curs

Jaume Giró veu «molt difícil» que Junts recolzi els Pressupostos d’ERC per al 2023

  • L’exconseller d’Economia manté la incògnita sobre si es presentarà o no per a les pròximes eleccions a la Generalitat

Jaume Giró veu «molt difícil» que Junts recolzi els Pressupostos d’ERC per al 2023

ACN / GUILLEM GUARDIOLA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’exconseller d’Economia Jaume Giró veu «molt difícil» que Junts pugui acordar els Pressupostos de la Generalitat amb ERC i els acabi donant el seu suport. El postconvergent considera que les negociacions amb el seu antic soci de Govern no evolucionen de manera favorable i que no els han donat «una resposta positiva» a gaires de les seves propostes, com la inclusió en els comptes públics de la construcció del macroprojecte del Hard Rock o la infraestructura del quart cinturó. Mesures que exigeixen tant Junts com el PSC. No obstant, Giró sí que vaticina que Pere Aragonès acabarà aprovant els comptes públics amb els socialistes i que ho aconseguirà al febrer, tal com ha afirmat en una entrevista a ‘El Nacional’ publicada aquest diumenge.

El dirigent de Junts ha carregat contra els republicans per treballar ara «a correcuita» per arribar a un pacte amb el PSC. Ha assegurat que quan ell ocupava la cartera d’Economia va avisar que «el millor seria un acord d’ampli espectre, sense tancar la porta als socialistes» i que «en aquell moment, a ERC li va semblar un escàndol». «Hi van dir que no, van perdre molt de temps i ara tenen pressa a pactar», ha etzibat.

Giró ha retret a l’Executiu de Pere Aragonès falta d’«humilitat i cultura de govern», ja que considera que en algunes de les prioritats de Junts no han transigit, com la d’actualitzar els mòduls de suport a l’escola concertada i en elements fiscals. I critica que els republicans vagin difonent haver acceptat una cinquantena de les seves propostes, quan no és tan important la xifra, sinó que amb les «fonamentals» no hi estan d’acord.

No revela si serà candidat

L’exconseller d’Economia ha criticat aquells que tenen la visió que «no s’ha de negociar gens amb Madrid, que no s’ha de pactar»: «És evident que s’ha de dialogar. No conec cap altra manera d’avançar que no sigui dialogar, negociar i pactar; i com més poder té l’altre, més has de negociar», argumenta.

Giró, que es va mostrar partidari de continuar al Govern davant la consulta de Junts a la militància, manté que hagués estat millor quedar-se dins de l’Executiu. «De vegades t’has d’empassar gripaus, assumir contradiccions». I s’ha manifestat a favor «d’ocupar tots els espais possibles de poder polític». D’altra banda, ha demanat assumir que la unitat independentista no existeix i que «pràcticament no ha existit mai».

Notícies relacionades

En aquest sentit i en clau de partit, Giró ha explicat que decidirà si vol ser candidat de Junts quan hi hagi primàries: «Dependrà de com vegi el país, la família i el partit». També s’ha queixat que hi ha hagut moments en què Junts «potser s’ha centrat massa a parlar de temes particulars i interns de partit».

Sobre el judici contra Laura Borràs per un presumpte fraccionament de contractes, que comença el 10 de febrer, Giró ha demanat que sigui un procediment «just». Preguntat per si podrà mantenir la presidència del partit si acaba condemnada, el dirigent ha dit que «ella sabrà en funció de com sigui la sentència el que ha de fer».