El 19 de gener

Sectors independentistes es mobilitzaran per la cimera Sánchez-Macron a Barcelona

ANC, Òmnium i el Consell per la República anuncien una protesta «unitària» amb motiu de la celebració del conclave hispanofrancès

Sectors independentistes es mobilitzaran per la cimera Sánchez-Macron a Barcelona
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell per la República (CxRep), l’ANC i Òmnium Cultural han acordat impulsar una «mobilització unitària, àmplia i oberta» per la cimera entre Espanya i França que se celebrarà el dijous 19 de gener a Barcelona.

La mobilització es farà davant la ubicació definitiva de la trobada i, en els pròxims dies, les tres entitats convocaran una roda de premsa conjunta per anunciar els altres detalls de la iniciativa, informen en un comunicat conjunt aquest diumenge.

Després de reunir-se dissabte, les entitats han constatat que la voluntat d’independència és més viva que mai i que «no són els governs d’Espanya i França els que la representen, sinó els que reprimeixen la nació catalana».

Han acusat el Govern de tenir una actitud provocadora i de no haver donat «cap solució política al conflicte», perquè encara hi ha líders independentistes a l’estranger i pendents de judici per causes relacionades amb l’1-O.

El portaveu del PSOE i ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha remarcat aquest diumenge que la tensió que es va viure a Catalunya i Espanya el 2017 «ja avui és història» i el futur passa pel diàleg, l’entesa i el «ser capaços de mirar-nos als ulls i buscar el que ens uneix». «El procés sobiranista ha acabat», ha conclòs el ministre, que ha afegit que «això no ho diu el Govern d’Espanya ni ho diu el PSOE, ho diuen els líders independentistes». «I qui vulgui estar –ha prosseguit– en el problema i no en la solució, ell veurà».

La mobilització també vol ser un clamor per la defensa del català i de la immersió lingüística educativa, «i incorporarà les demandes de la Catalunya Nord, on el català està sent perseguit».

Notícies relacionades

També s’han sumat a la convocatòria l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (Ciemen), la Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC).

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ja va demanar a Twitter divendres una «mobilització» contra la cimera i va argumentar [en relació implícita al Govern] que «han treballat per desmobilitzar i trencar la unitat», que, segons afirma, són eines per «defensar Catalunya davant un Estat que ens discrimina i ens perjudica pel fet de ser catalans». Per això va demanar «defensar el país davant uns il·lusos enterradors», referint-se implícitament a la idea del final (o enterrament) del procés sobiranista, plantejada pel president espanyol recentment.