Carta a la militància socialista

Sánchez avisa el PP i el seu bloqueig judicial: «El Govern central garantirà que es compleix la Constitució»

  • El president celebra les bones dades econòmiques en un missatge a les bases del PSOE

Sánchez avisa el PP i el seu bloqueig judicial: «El Govern central garantirà que es compleix la Constitució»

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha enviat aquest divendres una carta a la militància socialista. En l'escrit, el president del Govern central i secretari general del PSOE s'atura en les bones dades econòmiques, dins d’un context de profunda inestabilitat motivat per la guerra de Rússia a Ucraïna, i llança una advertència al PP, que continua negant-se a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en un intent contrari a la Constitució de mantenir la majoria conservadora en aquest òrgan, que té el mandat caducat des de fa més de quatre anys. 

«Espanya avança. I ho fa malgrat la injustificable actitud de la dreta que se situa fora del marc constitucional al persistir en un inacceptable bloqueig en la renovació de les institucions que només persegueix un objectiu: revertir per qualsevol mitjà les conquestes i els drets socials acordats en aquesta legislatura amb la raó democràtica dels vots –escriu Sánchez–. Davant la postura irresponsable del principal partit de l’oposició, el govern respondrà sempre amb serenitat i fermesa per garantir que la nostra Constitució es compleix en tota la seva integritat. Amb la convicció més absoluta que la democràcia sempre prevaldrà».

El president, tot i així, no concreta què pensa fer per renovar el CGPJ –els seus integrants actuals van ser nomenats quan el PP tenia majoria absoluta, amb Mariano Rajoy–. Una iniciativa destinada a rebaixar les majories parlamentàries necessàries per designar els magistrats, de manera que el concurs del partit d’Alberto Núñez Feijóo ja no sigui necessari, està descartada, almenys a curt termini, segons els col·laboradors de Sánchez. 

Les mesures socials

En la carta, com en la seva compareixença de balanç del 2022 dimarts passat, el cap de l’Executiu se centra sobretot en els resultats de la seva gestió econòmica, així com en les mesures socials aprovades per fer front als efectes de la invasió d’Ucraïna.  

«Hem actuat a través d’un ambiciós pla de resposta que ha mobilitzat mesures per valor de 45.000 milions d’euros. Un pla centrat en tres objectius: protegir el conjunt de la ciutadania i els col·lectius més exposats; reduir la inflació, i continuar creixent per crear ocupació estable i de qualitat», assenyala el líder del PSOE.

«Amb tota la prudència exigible, els resultats avalen la nostra gestió. Avui la inflació se situa en el 6,8%, molt per sota de la mitjana europea. Més de 20 milions de persones cotitzen a la Seguretat Social i Espanya creix i crea ocupació estable, i desmunta així les prediccions catastrofistes d’una dreta incapaç d’articular un discurs econòmic coherent», continua Sánchez, que posa èmfasi en el que va passar en la resposta de l’Executiu a la crisi financera, amb el PP a la Moncloa, i l’actual. 

Notícies relacionades

«A diferència del que va passar fa una dècada, la factura de la crisi provocada per la guerra a Ucraïna no recaurà en una classe mitjana i treballadora que aquest Govern posa en el centre de tota la seva acció. Fa una dècada, els governs del PP van aplicar retallades socials i van importar rescats financers des d’Europa. Avui, amb un Govern progressista, treballem per importar solucions com els fons europeus i n’exportem altres com l’anomenada ‘solució ibèrica’ que ha aconseguit estalviar als espanyols més de 4.000 milions d’euros en la factura energètica», argumenta. 

«Hi ha qui es pregunta què farà el govern progressista en un any electoral –conclou Sánchez–. La resposta és simple: el mateix que en els altres anys. Aquest any apujarem el salari mínim, com l’any passat i l’anterior. Apujarem les pensions, com en anys anteriors. Protegirem el poder adquisitiu de les famílies com els altres anys. En els anys electorals i els que no ho són, els anys parells i senars, governarem sempre per a les majories, per a les classes mitjanes i treballadores, per a la gent corrent».