Els comptes catalans

Salvador Illa replica a Pere Aragonès que li toca «cedir» si vol pactar els Pressupostos

El líder del PSC manifesta «decepció» perquè el president continua fixant «horitzons impossibles» com el del referèndum

Salvador Illa replica a Pere Aragonès que li toca «cedir» si vol pactar els Pressupostos

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

«Està costant que ERC entengui que ha de negociar i, per tant, cedir». Aquest és el diagnòstic que fa el líder del PSC, Salvador Illa, sobre la negociació dels Pressupostos, en la qual continua apostant per no tocar la carpeta de fiscalitat i per garantir l’impuls de projectes com el del complex d’oci Hard Rock. Al cap de l’oposició no li ha agradat gens que el president Pere Aragonès destinés part del discurs de Sant Esteve a pressionar el seu partit i demanar-li «responsabilitat» perquè es tanqui ja l’acord per als comptes del 2023 i ha replicat que fa des de finals d’agost que allarga la mà al Govern malgrat que l’oferiment s’ha rebutjat de manera sistemàtica durant mesos.

Notícies relacionades

«El responsable que a Catalunya no hi hagi nous Pressupostos en vigor l’1 de gener és Aragonès», ha respost en una entrevista a SER Catalunya. Els socialistes tenen previst fer aquesta setmanabalanç públic de l’estat de la negociació, que Illa ha advertit que s’està fent «a correcuita» després que el president canviés d’opinió i decidís incloure el PSC en l’aritmètica per aprovar-los. «No serà una adhesió. La responsabilitat és també tenir els peus a terra», ha advertit el cap de l’oposició, que ha tornat a assenyalar que el Govern «ha col·lapsat» amb tan sols 18 mesos de vida i que Aragonès ha d’assumir que la seva força es limita a 33 diputats.

De fet, el PSC insisteix que, per més que ja s’hagi segellat un acord amb els vuit diputats dels comuns, no els obliga a res i que el Govern s’ha equivocat no prioritzant el grup que va guanyar les eleccions. Ha apuntat a les dues carpetes que ara com ara dificulten més el pacte. D’una banda, ha recordat que hi ha un «consens molt ampli» al Parlament per impulsar la inversió del Hard Rock, així com per apostar per l’ampliació de l’aeroport del Prat i el quart cinturó entre Terrassa i Sabadell, tots aquests projectes a què s’oposen rotundament els comuns. De l’altra, ha posat èmfasi en el fet que «no és el moment» de tocar els impostos perquè el Govern ja ha implantat el de la banca i el de les elèctriques, un altre dels puntals de l’entesa del Govern amb el grup de Jéssica Albiach.