Crisi institucional

El Govern deixa reposar la seva proposició de llei després de la renovació ‘in extremis’ del Constitucional

  • La Moncloa aparca les presses per registrar la polèmica iniciativa i es felicita per l’acord a què s’ha arribat en el CGPJ

El Govern deixa reposar la seva proposició de llei després de la renovació ‘in extremis’ del Constitucional

JUAN CARLOS HIDALGO / EFE

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Paloma Esteban

El pacte ‘in extremis’ aconseguit aquest dimarts pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per nomenar dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) també va tenir un efecte que va més enllà del recanvi de magistrats. El Govern ja no té tanta pressa per registrar l’anunciada proposició de llei específica per rebaixar les majories de l’òrgan de govern dels jutges i facilitar la renovació del Constitucional.

Hores abans del ple del CGPJ, Pedro Sánchez havia enviat pistes des de la Moncloa sobre el que podia passar si els magistrats arribaven per fi a un pacte. Després que el TC impedís la votació al Senat de la reforma dissenyada per facilitar la seva renovació, els socialistes i els seus aliats parlamentaris van anunciar que recuperarien el que s’havia suspès cautelarment a través d’una llei específica. Tanmateix, davant la possibilitat de l’acord en el CGPJ, el president del Govern va dir: «Si fos així, la urgència no seria la mateixa».

«La proposició de llei ha tingut efecte», van assenyalar fonts de la Moncloa tot just conèixer l’acord judicial. Segons la seva interpretació, ha sigut l’anunci d’aquesta norma el que ha provocat que la majoria conservadora del CGPJ deixés enrere la seva actitud de bloqueig. I ara aquesta iniciativa legislativa queda aparcada, però el Govern no renuncia a registrar-la en el futur. De moment, el PSOE i Unides Podem parlaran amb la resta de socis (del PNB a Compromís, passant per ERC i EH Bildu)  i també analitzaran la interlocutòria, que s’espera que es conegui dimecres, en què la majoria conservadora del TC fonamenta la seva inusual decisió de paralitzar una votació al Parlament, així com els vots particulars dels magistrats progressistes. La decisió final sobre si registrar-la o no, en tot cas, no està presa. I si s’arriba a presentar la iniciativa, expliquen fonts de la direcció socialista, serà després de Nadal.

«Gran dia per a la democràcia»

«El Govern valora molt positivament el nomenament dels dos magistrats del TC per part del CGPJ. És el que esperàvem des de fa mesos i que la llei obligava des del setembre. Malgrat el retard i el bloqueig provocat pel PP, avui el CGPJ ha complert les seves obligacions. Avui és un gran dia per a la democràcia espanyola, les seves institucions i la Constitució. El PP no podrà mai imposar el seu bloqueig davant el normal funcionament de la democràcia», van explicar fonts oficials del Govern. 

Notícies relacionades

Però encara queda alguna cosa per fer, van assenyalar els col·laboradors de Sánchez: el CGPJ, amb un mandat que fa més de quatre anys que està caducat pel rebuig del partit d’Alberto Núñez Feijóo a negociar els nous membres amb Sánchez. «L’únic que falta per complir la Constitució és el PP», van dir des de la Moncloa.