Homenatge a Macià

Aragonès respon a Felip VI: «La monarquia no és exemple de rectitud ni d’integritat»

Laura Borràs carrega contra la «pulsió espanyola que menysprea els drets dels catalans» i assegura que el context actual permet «acumular raons per poder viure en una república independent»

Aragonès respon a Felip VI: «La monarquia no és exemple de rectitud ni d’integritat»

Laura Busquets (Acn)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El dia de Nadal, com l’11 de setembre, és sinònim de desfilada de polítics catalans. Si durant la Diada passen pel monument a Rafael Casanova, el 25 de desembre visiten, al cementiri de Montjuïc, a Barcelona, la tomba de Francesc Macià, mort aquest dia de 1933. El president Pere Aragonès ha aprofitat l’ocasió per valorar el discurs de Felip VI, pronunciat durant la Nit de Nadal. Ha assegurat que la monarquia «no és exemple de rectitud ni d’integritat», precisament dos dels valors que el Rei va reclamar durant la seva al·locució.

Aragonès ha visitat el cementiri barceloní acompanyat dels consellers Laura Vilagrà, Josep Gonzàlez-Cambray, Gemma Ubasart, Juli Fernàndez, Manel Balcells, Carles Campuzano, Joan Ignasi Elena, Natàlia Garriga i Teresa Jordà. «Ens reafirmem més que mai en els nostres valors republicans, que estan molt allunyats del discurs del Rei», ha compartit davant la tomba del president que va proclamar la República Catalana l’abril de 1931.

Sense novetats a la Zarzuela

El líder d’Esquerra ha assegurat que les paraules de Felip VI no van aportar «cap novetat» i ha brandit l’actual Govern com a «continuadors» de l’obra iniciada per Macià. «Ens inspira amb valors republicans a seguir compromesos amb la justícia social, els drets i llibertats i la causa democràtica, que és la causa de Catalunya», ha conclòs.

Notícies relacionades

També ha passat per Montjuïc la presidenta de Junts, Laura Borràs, que ha criticat amb duresa la «pulsió espanyola que menysprea els drets dels catalans», per la qual cosa ha defensat «lluitar» per poder «exercir-los». Borràs ha reivindicat la figura de Macià pel seu paper «clau» en la recuperació de les institucions catalanes com la Generalitat i el Parlament i ha manifestat que el «context actual» permet «acumular raons per poder viure en una república independent». «És un bon dia per recordar que a l’Estat espanyol no hi ha la separació de poders», ha assegurat Borràs, en una al·lusió velada al missatge de Felip VI.

Per la seva banda, la diputada de Demòcrates de Catalunya al Parlament, Titon Laïlla, integrada al grup de JxCat, ha fet una crida a «no blanquejar la repressió de l’Estat» i ha brandit la seva lleialtat a l’1-O. «No podem permetre que sigui Pedro Sánchez qui digui quan s’acaba el procés. No el deixarem a mitges, no s’ha acabat», ha assegurat la també portaveu política de Demòcrates, escissió independentista de l’antiga Unió Democràtica.