Els comptes de la Generalitat

El Parlament aprova una moció de Junts a favor del quart cinturó amb el vot en contra d’ERC

La Ronda Nord entre Sabadell i Terrassa és un dels projectes que tant el PSC com els postconvergents reclamen al Govern en la negociació dels pressupostos

El Parlament aprova una moció de Junts a favor del quart cinturó amb el vot en contra d’ERC

SARA ESCALERA / ACN

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una moció de Junts en la qual reclama acordar amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana el conveni i el finançament per fer realitat la Ronda Nord entre Terrassa i Sabadell, coneguda com el quart cinturó. Aquesta iniciativa ha prosperat amb el ‘sí’ del PSC, Junts, Cs, el PP i Vox, i el ‘no’ d’ERC, la CUP i comuns. De fet, es tracta d’un dels projectes que tant els socialistes com els postconvergents estan reclamant en la negociació dels pressupostos amb el Govern i a què s’oposa rotundament En Comú Podem, que ja ha tancat amb Pere Aragonès un acord per als comptes del 2023.

La polèmica pel quart cinturó va créixer el mes de juny passat quan la Generalitat, encara governada per ERC i Junts, va plantar el Govern en l’acte que havia d’oficialitzar el traspàs de l’obra a la Generalitat. Els republicans, a qui incomoda aquest projecte, aposten per prioritzar la connexió ferroviària en el Vallès Occidental. A més de la reclamació del quart cinturó, també ha tirat endavant un altre punt de la moció, transaccionat entre ERC i Junts, que defensa impulsar «els tràmits imprescindibles per fer efectiva la viabilitat de la prolongació de la C-32», que han recolzat el PSC, ERC, Junts, Cs, i Vox; han rebutjat la CUP i comuns, i el PP s’ha abstingut.

La diputada de Junts Maite Selva ha assegurat que seguiran «de prop» els punts aprovats per comprovar que es compleixin, i ha defensat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va suspendre l’estudi mediambiental de la C-32 per un defecte de forma, no per criteris mediambientals. El diputat d’ERC José Rodríguez ha criticat que Junts i el PSC apostin pel quart cinturó «sabent que la UE ha sancionat l’Estat per la contaminació de les àrees metropolitanes de Barcelona i Madrid», i ha afegit que la resta de la moció té punts constructius.

El socialista Jordi Terrades, per la seva banda, ha acusat el Govern de no complir els mandats majoritaris del Parlament quan no coincideixen amb el que defensa ERC: «Amb la seva actitud el que fan és parar i bloquejar». El dirigent ha defensat que el quart cinturó és una demanda de l’alcalde de Sabadell i l’alcaldessa de Terrassa (Barcelona).

Notícies relacionades

Des de la CUP, per contra, el diputat Dani Cornellà ha assegurat que el del quart cinturó «és un model caduc que no té res a veure amb la situació d’emergència climàtica», i ha desitjat que el Govern decidís no apostar per aquest projecte, ja que considera que faria mal al territori i agreujaria les conseqüències del plantejament territorial pensat en Barcelona com a centre.

Marc Parés, d’En Comú Podem, ha censurat que en el Parlament hi hagi «un bloc que defensa un model del passat, on són Junts i el PSC,», i ha retret a ERC que hagi acordat amb Junts el punt en el qual aposten per la prolongació de la C-32, un plantejament que va anul·lar el TSJC. Ciutadans, per la seva banda, ha burxat en el fet que Junts alci ara la veu quan la conselleria de Territori estava fins fa dos mesos sota la seva batuta.