INVESTIGACIÓ DE PRESUMPTES COMISSIONS

Detingut el president de la Diputació de Lleida en una operació contra la corrupció de CDC

Els Mossos arresten 25 persones més i duen a terme tres registres per buscar indicis que provin les comissions il·legals

zentauroepp45299375 02 10 2018 lleida president de la diputacio saliendo detenid181002143123

zentauroepp45299375 02 10 2018 lleida president de la diputacio saliendo detenid181002143123

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Guillem Sànchez

Els Mossos d’Esquadra han detingut aquest dimarts el president de la Diputació de Lleida i alcalde de Fondarella, Joan Reñé, en el marc d’una operació contra la corrupció deConvergència Democràtica de Catalunya (CDC) a la capital lleidatana i altres poblacions de la província, després d’una investigació iniciada per la fiscalia.

En l’operació, que dirigeix el Jutjat d’Instrucció número 1 de Lleida, han sigut arrestades25 persones més, entre les quals altres alts càrrecs de la diputació, dos alts càrrecs de la Secció de Conservació de Carreteres de la Generalitat i directius de les empreses investigades per donar comissions al partit a canvid’adjudicacions  d’obra pública, segons ha avançat 'La Vanguardia' i han confirmat fonts de la investigació a EL PERIÓDICO.

L’operatiu ha tingut lloc a Lleida, Balaguer i Solsona i, a més de les detencions, s’han practicat altres diligències, entre les quals destaquen tres registres a la seu de la diputació, en un domicili particular i a la seu d’una empresa. Entre els delictes investigats hi ha el de suborn, malversació de diners públics, pertinença a grup criminal, blanqueig, delictes societaris o frau a l’Administració pública.

Els investigadors sospiten que Reñé i el seu número dos en la Diputació de Lleida van cobrar durant anys comissions en metàl·lic a canvi d’adjudicar obra pública a dit. Aquestes comissions van ascendir en algun cas a 11.000 euros bimensuals. A més, les empreses investigades –entre les quals, M y J Gruas i Enginyeria Inalba– feien donacions a fundacions vinculades amb CDC, com Catdem, en contraprestació a treballs d’obra pública per a ajuntaments governats per aquest partit, així com organismes públics de la Generalitat.

Llarga investigació

La Fiscalia de Lleida va iniciar les indagacions el 2015 per aclarir el presumpte pagament a càrrec de la constructora M y J Gruas, domiciliada a Alguaire, d’una comissió a Reñé. En una acta notarial a què va tenir accés llavors EL PERIÓDICO, un soci de l’empresa va portar a col·lació els presumptes pagaments en efectiu realitzats a canvi de l’adjudicació, el març del 2010, del manteniment per 15 anys de sis depuradores a la comarca del Pla d’Urgell a través de l’UTE Depurpla 2. En aquell moment, Reñé era president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell (va entrar a la diputació el juliol del 2011).

Notícies relacionades

L’acta notarial pertany a la junta general d’accionistes de M y J Gruas del 14 de novembre del 2014, i recull que un representant dels socis minoritaris va demanar explicacions per l’adjudicació de la concessió del manteniment de les depuradores per Reñé perquè, segons el seu parer, constituïa un delicte de suborn. L’advocat de l’empresa, Celestí Pol Vilagrasa, li va respondre que els pagaments fet “com a conseqüència de l’adjudicació” eren coneguts pel consell d’administració i va rebutjar les acusacions.

Tant la constructora M y J Gruas com l’UTE Depurpla apareixen en les llistes d’empreses que han realitzat donatius a CatDem, la fundació vinculada a CDC. Hi ha la constància que l’UTE va abonar 13.000 euros a la fundació com a “donació” el 2012 i el 2013. D’altra banda, M y J Gruas va aportar a aquesta entitat 42.500 euros el 2008, 2012 i 2013.