Crisi institucional

Jutges i fiscals progressistes denuncien que el TC ha sigut «arrossegat» pels qui «tenen segrestades les institucions»

  • Reclamen la renovació immediata del CGPJ, que es reuneix aquesta tarda per elegir els seus magistrats del TC

  • Denuncien que el nucli dur conservador actua per «seguidisme partidista» i «interessos de partit»

Jutges i fiscals progressistes denuncien que el TC ha sigut «arrossegat» pels qui «tenen segrestades les institucions»

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Jutges i Jutges per a la Democràcia (JJpD) i la Unió Progressista de Fiscals (UPF) han firmat un comunicat conjunt molt dur amb la resolució inèdita que dilluns a la nit va dictar el Tribunal Constitucional, al paralitzar per primera vegada la tramitació al Senat d’una reforma legislativa. Tots dos col·lectius, de tendència progressista, denuncien «la crisi institucional a la qual ens han arrossegat els qui irresponsablement tenen segrestades les institucions» i en la qual emmarquen la decisió del tribunal de garanties.

A la seva nota, JJpD i UPF denuncien que després del recent 44è aniversari de la Constitució espanyola confiaven que «els diferents responsables institucionals fossin capaços d’estar a l’altura del que exigeix una autèntica democràcia» i es posessin fi als bloquejos institucionals i les desqualificacions, cosa que, sens dubte, passava per la renovació del Consell General del Poder Judicial, que fa quatre anys que està bloquejat pel PP i al qual «un grup de vocals segueix el seu mateix camí obstruccionista i impedeix la renovació del Tribunal Constitucional».

«Sense cap altra explicació que el seguidisme partidista, han sotmès la seva condició de juristes i jutges a interessos de partit, i impedeixen que el màxim garant dels drets fonamentals pugui completar-se i treballar amb plena eficàcia. Aquest doble boicot ha provocat la lògica reacció dels demòcrates que reclamen que es compleixi la llei i les previsions constitucionals respecte a la renovació periòdica del CGPJ i el Tribunal Constitucional. I aquest últim, dividit i fracturat, ha dictat –per primera vegada en la nostra història recent– una resolució polèmica que agreuja la crisi institucional a la qual ens han arrossegat el qui irresponsablement tenen segrestades les institucions».

Reforma legislativa

Confien que el ple d’aquesta tarda al CGPJ procedeixi a nomenar els dos magistrats del TC que li corresponen i, si no, a «propiciar una reforma legislativa específica que posi fi a les maniobres dels qui s’han encastellat a les institucions i no pensen abandonar-les malgrat que el seu mandat ha caducat».

«Reclamem, en conseqüència, que els grups parlamentaris proposin un projecte de llei que propiciï el nomenament de dues magistratures al Tribunal Constitucional pel CGPJ, i que se superi la indeguda prolongació de funcions que es manté contra llei i dret», afirmen abans d’instar les presidències del Congrés i el Senat «que propiciïn, per tots els mitjans legals, els períodes de sessions necessaris per sortir, al més aviat possible, de la greu crisi institucional a la qual ens han conduït els qui s’apropien de les institucions i menyspreen la llei».

Notícies relacionades

I criden a la «responsabilitat» perquè els conceptes de «democràcia, Estat de fret i drets humans actuïn de «vacuna» contra «la insensatesa, el sectarisme i el tacticisme que degraden les institucions, amb menyspreu insultant al patrimoni de tots» afirmen.