Els comptes de la Generalitat

El PSC no se sent «pressionat» per l’acord de pressupostos del Govern i els comuns

Els socialistes mantenen com a condició projectes «fonamentals» com l’ampliació de l’aeroport, el Hard Rock i el quart cinturó

El PSC no se sent «pressionat» per l’acord de pressupostos del Govern i els comuns

SARA ESCALERA / ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

«La fruita no madura pressionant; madura treballant». És l’advertència que fan des de la cúpula del PSC davant una negociació dels pressupostos catalans que, insisteixen, està «verda», tot i que el Govern ho negui. El partit de Salvador Illa no està disposat a cedir les regnes del calendari i assegura no sentir-se pressionat ni per l’acord tancat amb els comuns ni per l’aliança segellada pel president Pere Aragonès amb les patronals i els sindicats. Venen a dir que, si el que pretenia l’Executiu era enredar-los perquè el pacte arribi ràpid, no funcionarà. I insisteixen que presentaran una esmena a la totalitat si opta per portar els comptes al Parlament sense tenir-los acordats amb el seu grup.

Segons el PSC, els republicans han «errat» en la seva estratègia de negociació amb el que, recorden, és el principal partit de l’oposició. De fet, mantenen que volen una interlocució «entre iguals» i no una «adhesió», i que el més lògic hauria sigut que primer s’hagués buscat un acord amb ells en comptes d’enllaçar mesos de rebuig sistemàtic del seu suport. La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha afirmat que estan estudiant la bateria de mesures que inclou l’acord amb els comuns, però que, de partida, no són partidaris d’obrir el meló fiscal i els «grinyolen» els impostos als creuers, als aliments ultraprocessats i l’increment del de pisos buits, dels quals demanaran detalls.

Els socialistes, que no se senten vinculats a aquesta entesa que suma 41 diputats, han deixat clar que mantindran en la negociació projectes «fonamentals» com el complex d’oci Hard Rock, el quart cinturó i l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat. Tanmateix, l’executiu català considera que aquests projectes, als quals s’oposa rotundament el grup de Jéssica Albiach, són aliens als comptes. Segons el Govern, només van ser defensats pels socialistes al principi dels contactes, però ja no en les reunions següents. I n’han fet una dotzena.

Aquest dijous han finalitzat les trobades sectorials i, amb totes les peticions socialistes ja exposades, començarà la fase d’intercanvi de propostes globals. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha dit aquest dijous a TV-3 que tot està «ben encarrilat» i que s’està «aprofundint» en el debat.

Lectures antagòniques

Notícies relacionades

Les lectures davant el focus mediàtic són, per tant, antagòniques. El PSC assenyala que el ritme lent de la negociació el determina la falta d’afany del Govern, que té la màxima i única responsabilitat d’obtenir els suports per aprovar-los. I la del Govern és que ells actuen amb «diligència» i els socialistes busquen interessadament alentir-la per entorpir la seva agenda, que preveia que els pressupostos aterressin al Parlament abans de final d’any, una vegada tancada la reforma del Codi Penal a Madrid. El partit d’Illa ho dona pràcticament per descartat.

Lluint l’acord assolit, els comuns, que fan gala de la «utilitat» dels seus vuit diputats, han alçat la mà per demanar tant al PSC com a Junts que «no juguin» amb els comptes i s’arremanguin perquè l’aprovació arribi com més aviat millor.