Executiva del partit

El PSOE fa una crida al TC a «ajustar-se al Dret» però acatarà la seva decisió si tomba la votació en el Senat

  • Podem obre la porta a desobeir la resolució del Constitucional si és desfavorable

  • Els socialistes acusen ERC de «sobreactuar» amb la seva proposta de referèndum sobre la independència

El PSOE fa una crida al TC a «ajustar-se al Dret» però acatarà la seva decisió si tomba la votació en el Senat
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE no vol pensar què passaria si el Tribunal Constitucional atén aquest dilluns la petició del PP i impedeix la votació, dijous vinent en el Senat, de la proposició de llei que inclou la reforma penal i la renovació judicial. «Com a demòcrata, no puc ni vull imaginar-me aquest escenari. No ho contemplo», ha assenyalat després de l’executiva la portaveu del partit, Pilar Alegría. Però hi ha alguna cosa que els socialistes sembla que tenen clar: acataran la resolució de l’alt tribunal, tot i que sigui desfavorable. «Aquest partit entén i respecta la separació de poders», ha afegit la també ministra d’Educació.  

Podem, en canvi, no ho té tan clar. El seu portaveu, Alejandra Jacinto, ha assegurat que les Taules del Congrés i del Senat disposen d’«elements jurídics suficients» per desatendre el TC si aquest decideix frenar la tramitació parlamentària. 

El debat té en realitat escassa transcendència pràctica. Com recorden fonts socialistes, la decisió sobre què s’ha de fer davant una sentència desfavorable del Constitucional correspondria a la Mesa del Senat, on els morats no tenen cap membre. Però es tracta d’una nova diferència entre els socis del Govern de coalició. 

Crítiques al PP

Alegría ha evitat endinsar-se en aquesta qüestió, centrant-se en canvi en les crítiques al PP, el recurs d’empara del qual considera que els drets de participació dels seus parlamentaris s’han vist vulnerats, a l’incloure la reforma penal esmenes que no s’han pogut debatre a penes i rebaixen les majories necessàries perquè el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) designi els seus dos candidats al TC. 

«És incomprensible que amb una situació tan difícil, el PP només hagi treballat a favor de la crispació, l’enfrontament i la deslegitimació de tot. [Els populars] No accepten que no són ells els que governen en aquest país. I entenen que per governar aquest país tot val: bloquejar el Poder Judicial, deslegitimar el Govern, insultar el president i segrestar el Congrés –ha assenyalat Alegría–. Tot i que segurament estigui plantejant un brindis al sol, vull demanar al PP responsabilitat, respecte i sentit d’Estat. La seva pressió és molt greu. En política no tot val. És un camí molt perillós que ha d’abandonar. És una travessia que ni ells mateixos saben on conclourà».

Notícies relacionades

La portaveu del PSOE, finalment, també ha llançat un retret a ERC i la seva proposta de tornar a celebrar un referèndum d’autodeterminació. Com va publicar aquest diari diumenge, ara que ja han acordat la derogació de la sedició i la rebaixa de la malversació quan no es presenti ànim de lucre, els socialistes, a cinc mesos de les eleccions autonòmiques i municipals de maig comencen a prendre distància dels republicans

«Les declaracions d’ERC són fruit de la sobreactuació. Li dic això perquè el procés ha acabat i estem en un altre moment. Si hi ha un Govern que ha apostat pel diàleg, ha sigut aquest Govern: és el millor camí per deixar a la política el que correspon a la política. Aquest referèndum d’independència no es produirà en cap cas. No és constitucional i aquest Govern mai ho acceptarà», ha conclòs la portaveu.