Independència de Catalunya

Sánchez, taxatiu: «El procés va acabar»

  • El president rebutja la possibilitat que en el futur se celebri un referèndum d’autodeterminació a Catalunya

3
Es llegeix en minuts
EFE

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha garantit que no hi haurà mai un referèndum d’autodeterminació a Catalunya i, després de defensar la seva política de convivència, ha afirmat rotund: «El procés va acabar». Sánchez ha fet aquesta afirmació a la roda de premsa que ha ofert a Brussel·les al terme del Consell Europeu i després de les polèmiques per la proposta d’ERC d’insistir en un referèndum d’autodeterminació i per la reforma del delicte de malversació.

Davant les crítiques a aquesta reforma del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, el cap de l’Executiu ha dit que no les comparteix, perquè, si es mira enrere, l’última dècada ha sigut una pèrdua de temps per a Catalunya i per a Espanya en tot el que té a veure amb el model territorial. Ha afegit que es van trencar els ponts i es va posar fi al diàleg, que es va propiciar la confrontació i la judicialització i que més tard va arribar la via unilateral i la fallida de l’ordre constitucional i de la legalitat democràtica.

Tot això ha considerat que va ser un fracàs, i per això ha demanat ser conscients del que més convé a Espanya. «I el que més convé a Espanya i a Catalunya és la convivència», ha remarcat.

Sánchez ha cridat l’atenció sobre el fet que hi havia tres elements que formaven part del procés i que ja estan acabats: la unitat de l’independentisme («avui està trencat», ha precisat), la via unilateral («avui no es planteja», ha dit) i l’incompliment de la Constitució pels independentistes. «I avui la llei i la Constitució es compleixen a tots els territoris, i precisament qui diu de defensar la Constitució és qui la incompleix, el PP, bloquejant la renovació del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Constitucional», ha remarcat.

Després d’aquesta reflexió i tot i que ha assumit que encara queda feina per fer, és quan ha afirmat: «El procés va acabar i avui a Catalunya prioritza la convivència i, sobretot, es compleix la Constitució». «A Catalunya no hi haurà cap consulta d’autodeterminació. No només perquè no cap a la Constitució, que ja amb això seria suficient, sinó també perquè hem de contribuir amb solucions que superin la fractura», ha afegit davant la pregunta de si podia garantir que mai hi hauria una consulta d’aquest tipus. Per tot això creu que s’està en un moment de tancament d’una etapa i d’inici d’una de nova, en la qual ha de prioritzar la convivència i superar el «trauma» del procés.

Notícies relacionades

Sánchez ha recordat que quan el Govern va concedir l’indult als líders independentistes va dir que no ho feia per ells, sinó pels catalans i per la seva convivència i la de tots els espanyols. De la mateixa manera, ha recalcat que la reforma de la sedició no la fa pels independentistes, sinó perquè creu en la concòrdia entre catalans. «Si aposto per la concòrdia i la convivència entre catalans, ¿com puc apostar per un referèndum d’autodeterminació?», ha afegit per insistir després que reconeix que les seves decisions són «arriscades». «Però la lliçó que en cal extreure és que no fer res no és una solució, perquè això ens va portar a l’any 2017», ha explicat.

Sánchez ha tornat a justificar la reforma de la malversació per recuperar la tradició que hi havia abans de la reforma del Govern del PP del 2015 i per aportar claredat i proporcionalitat. «No despenalitza cap tipus de malversació. Al contrari, el que fa és preveure diferents tipus de malversació possibles i endurir la persecució de càrrecs públics corruptes, per la qual cosa Espanya s’homologa a països avançats en aquesta matèria», ha afegit.