Polèmica al Congrés

El PSC acusa la dreta d’«utilitzar el poder judicial» per aconseguir «el que no ha aconseguit a les urnes»

Els socialistes demanen a ERC que reconegui que «no hi haurà un referèndum d’autodeterminació» i insisteixen a convocar la taula de partits catalans

El PSC acusa la dreta d’«utilitzar el poder judicial» per aconseguir «el que no ha aconseguit a les urnes»

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

«El que està fent és utilitzar el poder judicial per aconseguir el que no ha aconseguit a les urnes. Això és greu per a la democràcia». La frase, llargament utilitzada per l’independentisme durant els moments àlgids del procés davant els recursos que presentava l’oposició davant les iniciatives impulsades al Parlament, ha sigut pronunciada aquest divendres per la portaveu del PSC, Alícia Romero, per definir l’actuació de la dreta davant la reforma del Codi Penal al Congrés i el recurs presentat al Tribunal Constitucional amb vocació de frenar-la.

Tot i així, la dirigent socialista s’ha mirat per remarcar que no té res a veure el que s’està vivint al Congrés amb el que va passar al Parlament fa cinc anys, quan es van aprovar unes lleis de desconnexió «inconstitucionals». El Govern de Pedro Sánchez, ha argumentat, està impulsant una «modificació legal i legítima permesa», mentre que els líders del procés buscaven «trencar el marc constitucional». La portaveu del PSC ha acusat l’independentisme de voler «confondre» els ciutadans amb aquesta comparació.

I justament de reforma ha parlat el president Pere Aragonès. En concret, de la de la Constitució per donar cabuda al referèndum que defensa ERC. Romero ha respost que els republicans són perfectament conscients que no hi ha una majoria suficient per a això i els ha reclamat que «diguin la veritat», que és que «no hi haurà un referèndum d’autodeterminació». Els socialistes catalans han defensat sempre que a Catalunya s’ha de produir una «votació sobre un acord». De fet, el pacte d’investidura de Sánchez segellat per ERC i el PSOE recull que el resultat de la taula de diàleg entre governs haurà de ser votat pels catalans.

Notícies relacionades

En tot cas, el PSC exigeix, una vegada més, que es convoqui la taula de partits catalans per parlar del «que uneix» i no del que separa per apuntalar un clima de «convivència» a Catalunya. Tot i així, el PSC ha deixat clar que no condiciona a aquesta qüestió la negociació dels pressupostos. Aquest divendres les reunions amb el Govern continuen ja en fase d’intercanvi de propostes globals, ha admès Romero.

El partit de Salvador Illa assegura que ja ha posat sobre la taula totes les seves propostes, que es treballa a «bon ritme» i que està molest perquè el Govern rebutja vincular als comptes la inversió en el complex d’oci Hard Rock, l’ampliació de l’aeroport del Prat i el quart cinturó. «Són inversions importants i s’hi hauran d’incorporar partides», ha defensat Romero, que ha posat èmfasi que no cediran amb aquesta qüestió. L’Executiu, ha afegit, no ha volgut «entrar en el fons» d’aquests projectes, dels quals vol parlar «amb un altre ritme».