Proposta política

Podem veu «legítim» que ERC plantegi al Govern espanyol la celebració d’un referèndum

Belarra assegura que la reforma de la malversació és el que menys els agrada dels canvis al Codi Penal

Podem veu «legítim» que ERC plantegi al Govern espanyol la celebració d’un referèndum
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La proposta d’ERC de celebrar un referèndum a Catalunya evidencia una nova diferència al Govern de coalició. Després que l’ala socialista es mostrés rotunda a l’asseverar que no es pot celebrar cap consulta d’autodeterminació, la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha assegurat que és «legítim» que els republicans catalans facin aquesta proposta a l’Executiu i que caldrà estudiar-la i discutir-la a la taula de negociació entre el Govern espanyol i la Generalitat.

«Cal discutir-ho i és molt legítim plantejar-ho en una taula de negociació», ha dit Belarra en una entrevista a TVE en contraposició als seus companys socialistes que dimarts van deixar clar que qualsevol iniciativa d’aquest tipus queda fora de la Constitució. La dirigent morada, per contra, s’ha mostrat partidària d’estudiar «totes les propostes polítiques, com no pot ser de cap altra manera», tot i que ha demanat que «no s’avancin esdeveniments».

Els morats han sigut sempre uns ferms defensors de l’opció de celebrar un referèndum d’autodeterminació. Al programa electoral amb què es van presentar a les últimes eleccions generals van apostar per la «resolució democràtica del conflicte català» i per celebrar «un referèndum pactat al qual Podem defensarà un nou encaix per a Catalunya a Espanya». Així, la posició de Belarra no sorprèn, tot i que sí que xoca amb l’esgrimida pel PSOE.

Canvis al Codi Penal

Notícies relacionades

La líder de Podem també ha sigut qüestionada per la reforma del Codi Penal que derogarà la sedició i reformarà el delicte de malversació. Els morats van mostrar dilluns passat la seva disconformitat amb la rebaixa de penes d’aquest últim tipus i Belarra ha volgut deixar clar que hi ha parts de la proposició de llei que s’aprovarà dijous que li agraden «menys, com la reforma de la malversació». Malgrat tot, Unides Podem va votar a favor del dictamen a la Comissió de Justícia i donarà un ‘sí’ a la norma quan arribi demà al ple de la Cambra baixa.

«Aquest acord global és fonamental per avançar en aquest camí, a la via dialogada i negociada a la qual som», ha defensat.