El tauler català

Junts, obert a votar els Pressupostos catalans si s’exclou el PSC

El partit de Turull i Borràs continua negociant amb el Govern sense gaires línies vermelles sobre el contingut

Junts, obert a votar els Pressupostos catalans si s’exclou el PSC

David Zorrakino / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Quan el primer any del Govern d’ERC i Junts es va plantejar la possibilitat d’acordar els Pressupostos amb els comuns, JxCat va posar el crit al cel. Va exigir intentar l’acord amb la CUP i va fer responsable el president Aragonès de canviar de soci i trencar la unitat independentista. Hores després va assumir el nou escenari i fins i tot va treure pit perquè el conseller d’Economia era de Junts, era Jaume Giró. Ara que el Govern és monocolor d’ERC i ha arribat a un acord amb els comuns, a Junts no donen per tancada la porta a incorporar-se al bloc del sí, com fa un any. Amb una condició: que el PSC no hi sigui.

Junts continua negociant intensament amb el Govern. Només les últimes hores s’han fet diverses reunions. Entre les condicions del partit de Jordi Turull i Laura Borràs hi ha plantejaments fiscals allunyats de la visió més progressista d’ERC i els comuns, però no són una línia vermella. De fet no hi ha línies vermelles definitives, malgrat que aquest dilluns el portaveu de Junts deixava molt lluny l’opció d’un acord i advertia que les converses anaven lentes, en matèries sectorials com ara educació i energia.

Una decisió política

Notícies relacionades

Però la negociació pressupostària és un joc més polític que tècnic, de contrapesos. Que els comuns siguin a l’acord no és un impediment per a Junts. Que hi sigui el PSC, sí. Per això és més en el terreny de joc del Govern on es juga la possibilitat que Junts pugui estar en el sí. Amb tot, el joc polític també té a veure amb les diferents sensibilitats a l’interior de Junts. En la formació de Turull hi ha qui no vol sentir parlar de recolzar ERC després d’haver sortit del Govern. «Seria estúpid que ara recolzéssim Aragonès després que ens hagi pràcticament fet fora», al·leguen. D’altres creuen que el partit no ha de perdre la centralitat en el seu ADN polític i la capacitat de diàleg. Aquesta és en definitiva una dicotomia interna pròpia de Junts.

L’escenari continua obert. Les diferències ideològiques en assumptes com les infraestructures, l’ampliació de l’aeroport o els impostos continuen existint, així com en el model de Junts de defensa de l’escola concertada, entre altres qüestions. D’això es debat en diverses taules sectorials que treballen discretament. Però, ara com ara, a l’espera del resultat, l’escenari està obert.