Els comptes de la Generalitat

Aquestes són les condicions del PSC per aprovar els pressupostos catalans

Els socialistes plantegen desencallar el Hard Rock, el quart cinturó i l’ampliació de l’aeroport, així com no tocar la carpeta fiscal i més recursos per al pla de xoc

Aquestes són les condicions del PSC per aprovar els pressupostos catalans

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Asseguren que estan «a la meitat del camí» i que, ni de bon tros, es complirà el calendari que voldria el Govern, és a dir, aprovar aquesta setmana els pressupostos perquè aterrin al Parlament abans de finals d’any malgrat que l’Executiu i els comuns ja han tancat el seu acord, que no suma prou. El PSC considera que la negociació dels comptes encara va per llarg, perquè encara estan en l’estira-i-arronsa d’intercanvi de propostes i contrapropostes. Els socialistes, a diferència dels comuns, no han revelat una llista concreta de quines són les seves propostes. Argumenten que ells negocien «de tu a tu» amb el Govern un projecte «alternatiu» que no es pot reduir a una enumeració de peticions i que per això estan treballant exhaustivament per àmbits. Tanmateix, sí que han posat sobre la taula fins a cinc projectes concrets i algunes condicions per al pacte.

Hard Rock, aeroport i quart cinturó

Des de l’inici de la negociació, el PSC va posar a sobre de la taula cinc projectes que defineix com a «potents» i que considera que tenen un impacte en els pressupostos. Tres d’aquests projectes són desencallar la inversió del macrocomplex d’oci Hard Rock a Tarragona, la del quart cinturó i la de l’ampliació de l’aeroport del Prat, tres infraestructures que també defensen des de Junts, que generen incomoditat en ERC i a les quals s’oposen de ple els comuns, amb els quals el Govern té les converses més avançades. El Govern ja ha replicat als de Salvador Illa que no condicionin els comptes a projectes aliens. Però els socialistes insisteixen que sí que es tracta de propostes que han de trobar empara als pressupostos i que esperen resposta de l’Executiu, perquè, a més, es tracta de projectes que han sigut votats pel Parlament.

No tocar la carpeta fiscal

El Govern rep peticions antagòniques dels seus socis potencials en matèria fiscal. D’una banda, els comuns reclamen un increment de l’IRPF almenys per a les rendes superiors als 175.000 euros. També que s’incrementin tributs com el de patrimoni i el de pisos buits. I, de l’altra, Junts demana el contrari, una deflactació de l’IRPF que la Generalitat calcula que tindria un impacte de 750 milions a les arques públiques. La posició d’Aragonès és no tocar la carpeta fiscal, i en això coincideix amb el plantejament del PSC, que sosté que amb l’impost als bancs i amb l’impost a les grans fortunes impulsats des de la Moncloa no fa falta obrir aquest meló a Catalunya més enllà dels impostos mediambientals previstos des de l’any passat.

Pla de xoc més ambiciós

En el debat de política general, el president Aragonès va detallar un primer pla de xoc de 300 milions. Tant els comuns com el PSC consideren que aquesta xifra ha de ser més elevada per poder fer front al context d’inflació i l’augment de preus. Fa just dos mesos, quan el Govern negava que comptés amb els socialistes per negociar els comptes, el grup d’Illa va proposar un pla de 848 milions amb 24 mesures concretes, com la deducció fiscal de 100 euros per a les famílies amb hipoteca i que tinguin uns ingressos inferiors a 30.000 euros o 47.000 en cas que siguin dos cònjuges amb declaració conjunta. També, una ajuda addicional directa de 200 euros per a les famílies amb ingressos baixos. Una altra de les propostes era l’actualització de l’Indicador de Renda de Suficiència. El Govern va presentar fa deu dies un pacte amb les patronals i els sindicats perquè s’incrementi un 8%, un acord que es traduirà en un augment de les prestacions socials.

Més recursos per a l’atenció primària

La vaga de metges és una de les patates calentes que té en aquests moments a les mans el Govern. Tant el PSC com els comuns estan reclamant un reconeixement econòmic a la carpeta de Salut perquè es destini a l’atenció primària un 25% de l’import del departament. Així es va aprovar a finals de novembre en una moció al Parlament. Per ara, el conseller Manuel Balcells ha assegurat que hi haurà més recursos per a la primària, però que a aquest percentatge es pot arribar en un termini de dos o tres anys. En aquests moments, l’acord amb els comuns està a expenses d’aquesta última carpeta.