Reunió de l’Executiva

La rebaixa de la malversació torna a plasmar la dificultat del PSOE per pactar amb Podem

  • Els socialistes mostren la seva «sorpresa» després que els morats evitin firmar la reforma penal

  • El partit dona per fet que aquesta tarda hi haurà acord amb ERC al Congrés

La rebaixa de la malversació torna a plasmar la dificultat del PSOE per pactar amb Podem

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

No hi ha part senzill en el Govern de coalició. Ni tan sols en assumptes de tant calat com la reforma penal i la crisi territorial a Catalunya s’arriba a cap acord. De fet, no s’hi arriba. L’esmena transaccional per canviar la malversació, que si tira endavant amb ERC passarà d’estar penada amb un màxim de sis anys de presó a estar-ho amb quatre, una cosa que beneficiarà els encausats pel procès, ha tornat a posar de manifest la dificultat d’arribar a pactes en el si de l’Executiu.

El text, que es presentarà aquest dilluns a la tarda en la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats, havia sigut negociat entre els socis de la Moncloa durant els últims dies. Es donava per fet que Unides Podem també la firmaria. No obstant, els morats en l’últim moment han decidit no fer-ho, i han deixat clar, alhora, que recolzaran l’esmena si és necessari perquè prosperi.

«És sorprenent. Decideixen no firmar-lo, però hi donen suport», ha assenyalat després de la reunió de l’Executiva del PSOE la portaveu del partit, Pilar Alegría. Fonts de la direcció socialista han transmès també la seva frustració pel comportament d’Unides Podem. Segons la seva versió, tot es deu a la «divisió interna» en el si dels morats, amb els comuns defensant que calia firmar la transaccional i Podem rebutjant-ho. «Arriba un moment que no saps amb quin Unides Podem estàs parlant», assenyalen les mateixes fonts. 

La Comissió de Justícia

De moment, la Comissió de Justícia estudiarà i ordenarà aquesta tarda les esmenes per reformar el Codi Penal, que també inclou la desaparició del delicte de sedició, pel qual van ser condemnats els principals líders del referèndum de l’1-O. Perquè tiri endavant el text del PSOE, que es votarà dimarts, és necessari que ERC digui ‘sí’, acceptant deixar caure la seva pròpia esmena, que rebaixava encara més la malversació. Fonts del PSOE donen per fet que hi haurà acord amb els republicans. 

Notícies relacionades

«El PSOE sempre ha tingut aquí dues línies vermelles: en cap cas aquest partit anava a recolzar res que suposés un benefici a un condemnat per corrupció política i tot ús regular i indegut dels fons hauria d’estar penat amb el Codi Penal. Amb aquesta transaccional, els dos objectius es compleixen amb escreix», ha assenyalat Alegría en roda de premsa, que ha defensat aquesta reforma perquè «homologa» el Codi Penal espanyol al d’altres democràcies de l’entorn europeu i també perquè serveix per «recuperar la convivència al nostre país, i especialment a Catalunya».

La també ministra d’Educació, finalment, ha rebaixat el nivell de malestar que dins del PSOE ha causat aquesta reforma, malgrat que diversos barons han expressat en els últims temps el seu rebuig. En paral·lel, diversos exministres socialistes, sense cap pes orgànic en l’actualitat, com Virgilio Zapatero, César Antonio Molina i José Luis Corcuera, han divulgat aquest dilluns un manifest que condemna aquesta modificació del Codi Penal, perquè, segons el text, suposarà «un estímul» per atemptar contra la Constitució.