Els comptes de la Generalitat

Salvador Illa reclama al Govern desencallar el Quart Cinturó i refreda l’acord pels Pressupostos

Els socialistes sumen a l’ampliació de l’aeroport i la inversió del Hard Rock una altra obra, la de la B-40 al Vallès, que provoca recels en ERC

3
Es llegeix en minuts
EFE

El líder del PSC, Salvador Illa, ha refredat la possibilitat d’un acord pressupostari en els pròxims dies amb el Govern, que fins ara manté que veu «possible» que l’acord per als comptes es tanqui la setmana que ve. Però el dirigent socialista insisteix que que no se sent «responsable» del retard en l’aprovació dels comptes perquè des de l’agost que ofereix un suport que fins ara havia sigut rebutjat pel Govern. En una entrevista a Efe, Illa ha sumat una exigència més per a la negociació que resulta espinosa per a l’Executiu: desencallar la via B-40 o el Quart Cinturó al Vallès. És una reivindicació que se suma a la de desbloquejar la inversió del macrocomplex Hard Rock a Tarragona. Els dos projectes són rebutjats pels comuns, amb qui el Govern manté la negociació més avançada.

El cap de l’oposició insisteix que encara s’està «al principi» de la negociació. Malgrat la urgència del Govern de tancar un acord ja i portar els comptes al Parlament abans no s’acabi l’any, Illa ha dit que ell té «la consciència molt tranquil·la» i ha avisat que el seu partit vol analitzar els Pressupostos a fons i aconseguir «un bon acord», per al qual encara queda «camí per recórrer». «El PSC vol fer les coses ben fetes i trigarem el que trigarem. No sento cap responsabilitat pel calendari. El responsable es diu Pere Aragonès», ha remarcat.

El dirigent socialista ha retret al president que primer no volgués «saber res» del PSC, que després digués «que no passava res si es prorrogaven els Pressupostos» i que ara, «a correcuita», vulgui aprovar-los. Els socialistes plantegen «una negociació de tu a tu» en la qual no s’oblidi «el pes parlamentari», ja que PSC i ERC tenen els mateixos diputats. «Si algú es pensava que el PSC aniria amb una llisteta d’un hospital aquí, una carretera allà, un camp de futbol més enllà... s’equivocava», ha etzibat. Tot i així, ha insistit que, per la part que depengui d’ell, Catalunya acabarà tenint nous Pressupostos si no hi ha «més cops de volant» d’ERC.

En el marc de les sis reunions sectorials entre Govern i el PSC, els socialistes han insistit a desbloquejar projectes com l’ampliació de l’aeroport de Barcelona i el complex del Hard Rock, dues reclamacions a les quals cal sumar una tercera: el Quart Cinturó. Al juny, quan va transcendir la baixa xifra d’execució d’inversions de l’Estat a Catalunya el 2021, la Generalitat va plantar la ministra de Transports en un acte en el qual s’havia de donar a conèixer un acord per desbloquejar la construcció de la B-40, més coneguda com a Quart Cinturó o Ronda del Vallès, una via que fa anys que està encallada i que provoca recels en ERC.

Notícies relacionades

Però Illa considera que, igual que amb el Hard Rock, «no pot ser que el Govern bloquegi» la B-40 pels seus interessos «de xemeneia estreta i electoralista» en contra de «la voluntat molt majoritària dels responsables d’institucions de Sabadell i Terrassa i de la societat civil» d’aquests territoris. Respecte a l’àmbit sanitari, s’ha mostrat favorable que hi hagi un «avenç important» en aquesta matèria i, com a ex ministre de Sanitat, ha dit que se sent personalment molt a prop dels professionals sanitaris, a falta de menys de dos mesos per a la vaga convocada al gener pels sindicats de metges catalans.

Però fins i tot en el cas que s’aconsegueixi tancar acords pressupostaris, Illa ha puntualitzat que la seva obligació serà «prendre algunes precaucions que es compleixi l’acordat». El dirigent ha recordat que Aragonès va perdre el suport de la CUP i de JxCat per «no complir» els seus pactes i que també els comuns li han retret incompliments en compromisos pressupostaris, per això exigirà «garanties» que l’acord es porta a terme. «Ha de quedar per escrit. Generositat, tota. Ingenuïtat, no», avisa.