Poder Judicial

Gay adverteix que no renovar el CGPJ suposa un «segrest» del tercer poder

La delegada del Govern central a Catalunya ha valorat com la renovació d’aquest òrgan «té lloc ara en un escenari de màxima polarització política

Maria Eugènia Gay, delegada del Gobierno en Catalunya, se dirige a los asistentes durante el acto de inauguración de la nueva planta de impresión de libros de Prensa Ibérica, Liberdúplex.

Maria Eugènia Gay, delegada del Gobierno en Catalunya, se dirige a los asistentes durante el acto de inauguración de la nueva planta de impresión de libros de Prensa Ibérica, Liberdúplex. / JORDI COTRINA (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La delegada del Govern central a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha considerat que no donar compliment a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) suposa un «segrest d’aquest tercer poder» al no reflectir, aquest òrgan, l’actual societat espanyola.

 Ho ha dit en l’acte de celebració del 44è aniversari de la Constitució espanyola aquest dilluns a l’Arxiu de la Corona d’Aragó de Barcelona, junt amb els subdelegats del Govern central a Barcelona, Carlos Prieto; Girona, Albert Bramón; Lleida, José Crespín, i Tarragona, Joan Sabaté, a més de representants del PSC, el PP i Cs.

Gay ha valorat com la renovació d’aquest òrgan «té lloc ara en un escenari de màxima polarització política, on els grans consensos i les polítiques d’Estat haurien de ser fruit del diàleg, de la negociació i de l’acord». En aquest sentit, la delegada del Govern ha evocat l’exministre socialista Ernest Lluch com un exemple a seguir: «Per Lluch, el diàleg era l’essència de la democràcia pura», i ha reivindicat que sense diàleg i sense pacte les societats es queden estancades, en les seves paraules.

Trencar el sentit de la Constitució 

«Siguem capaços de no utilitzar la Constitució com a instrument per atacar el rival polític, perquè quan s’utilitza de forma partidista, se’n corromp el sentit», ha avisat, mentre que ha dit que defensar la Carta Magna també és complir-la –literalment– quan va en contra dels interessos propis.

 Per Gay, «la millor manera de vetllar per la Constitució és mantenir-la vigent, adaptar les nostres normes a les noves realitats, als nous reptes, i homologar-les a la resta de democràcies europees», ha raonat. Ha celebrat així polítiques del Govern central destinades a protegir a la ciutadania i als més vulnerables –joventut, pensionistes, dones, autònoms, empreses, ha enumerat– així com els Pressupostos «més socials» de la història de la democràcia i la llei de memòria històrica.

Notícies relacionades

 Durant el seu discurs, s’ha referit a les 27 dones constituents i també als ponents catalans Jordi Solé Tura i Miquel Roca –que ha assistit a l’acte–, per suposar «el reflex del consens d’una societat plural i diversa» i plasmar en aquesta Constitució normes, drets i obligacions fonamentals.

 Així mateix, ha reivindicat el pacte constitucional que ha permès «les cotes més grans de llibertat, cohesió social i creixement econòmic» de la història moderna, i ha dit que els qui critiquen la Constitució des de l’anacronisme, en els seus termes, poden fer-ho perquè la Constitució els empara.