Pressupostos catalans

El PSC inclou l’ampliació del Prat en la negociació dels comptes catalans

Junts nega credibilitat als socialistes i afirma que tot el que han fet ha sigut batejar l’aeròdrom com a Josep Tarradellas

El PSC inclou l’ampliació del Prat en la negociació dels comptes catalans

SÍLVIA JARDÍ / ACN

3
Es llegeix en minuts
ACN

La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha assegurat aquest dissabte que la seva força reclamarà «un compromís inequívoc» en cinc projectes que consideren clau perquè generen riquesa. «Barcelona competeix amb grans ciutats i necessitem reforçar la seva capitalitat i la de la regió del sud d’Europa, que havia sigut líder i els últims temps ha perdut força», ha argüit la socialista en una entrevista a l’ACN. Se sap que un d’aquests cinc projectes és el del Hard Rock de Tarragona, i Romero n’ha deixat anar dos més: la construcció de la B-40 i l’ampliació de l’aeroport del Prat.

Aquestes peticions poden xocar amb les demandes dels comuns, contraris a aquests projectes i amb els quals el Govern també negocia els comptes. Amb tot, Romero recorda que el grup de Jéssica Albiach només suma vuit diputats: «El seu pes no pot ser el mateix que el nostre». El PSC ha posat sobre la taula del Govern cinc projectes i ja els han fet arribar propostes concretes en matèria de salut.

Sobre el complex de turisme i oci que Hard Rock vol construir a Vila-seca i Salou, i que els socialistes demanen que es desembussi, la portaveu ha denunciat que «de vegades» el Govern «no és clar amb la voluntat de treure’l endavant». Als socialistes els resultaria «inversemblant» que l’Executiu de Pere Aragonès no avanci en un projecte que el Parlament ha aprovat.

Si aquesta qüestió no acaba entrant en l’acord de Pressupostos, els socialistes creuen que l’Executiu l’hauria de tirar endavant igualment. I és que, segons ha recordat, és un tema «aprovat en el Parlament per àmplia majoria» i, per tant, considera que l’Executiu «ha de tirar endavant tot i que no li agradi i se senti acomplexat pel que diu la CUP o En Comú Podem».

Resposta de Junts

La resposta sobre la qüestió de l’aeroport no va provenir d’ERC, sinó de Junts. El secretari general, Jordi Turull, va qüestionar la «credibilitat» del PSC quant a l’ampliació de l’aeroport del Prat. «Que el PSC faci segons quines propostes quan hi ha incompliments i no hi ha voluntat de donar tota la potència... La seva gran aposta ha sigut posar-li el nom de Josep Tarradellas», ha dit en declaracions als periodistes a Torredembarra. Turull també ha afegit que la negociació dels Pressupostos amb el Govern es troba en una «fase molt incipient» i que encara els falta informació.

En la negociació entre l’Executiu i els socialistes, per la seva banda, tots dos han pactat una metodologia de treball per abordar sis eixos en reunions temàtiques. Es tracta de salut, infraestructures, energia, indústria i coneixement, drets socials, i educació i la reforma de l’administració i transparència. Això hauria d’agilitar les converses. Romero ha reclamat «una negociació sincera i honesta», que ara els «costa veure» perquè s’estan «generant desconfiances».

Notícies relacionades

Hi ha temes en els quals la portaveu dels socialistes admet que no coincideixen amb l’Executiu de Pere Aragonès. A tall d’exemple, la formació professional, en la qual els d’Illa volen «accelerar tota la reforma i modernització que necessita». També les renovables, una carpeta en què creuen que és necessari accelerar la inversió i generar energies netes per minvar la dependència de les fòssils.

En salut, on els socialistes han entregat ja les seves propostes, demanen que un 25% del pressupost de la conselleria vagi destinat a l’atenció primària. Aquesta mateixa petició l’han formulat els comuns. «Falten metges, recursos i reobrir consultoris», ha desgranat. Finalment, el PSC insisteix que no és moment de fer canvis en fiscalitat.