Tràfic de drogues i blanqueig
Feijóo deixa a Moreno la decisió d’apartar l’alcaldessa de Marbella sota la lupa de la justícia
Ángeles Muñoz (PP), sota lupa per la implicació de la seva parella i el seu fillastre en una organització criminal
Del tancament de files entorn d’Ángeles Muñoz a desviar el PP d’Andalusia el problema. La direcció del partit a Madrid comença a distanciar-se de la senadora i alcaldessa de Marbella per la seva relació amb Lars i Joakim Broberg, el seu marit i fillastre, processats per tràfic de drogues (marihuana i haixix) i blanqueig de capitals. Fonts de la cúpula d’Alberto Núñez Feijóo no donen per fet que Muñoz repeteixi com a candidata dels conservadors en les eleccions del maig i han declarat a EL PERIÓDICO que és una decisió «de la direcció regional o fins i tot la provincial» elegir els candidats de cada municipi. «Génova només nomena els de capitals de província», apunten aquestes fonts.
La responsabilitat passa així a mans sobretot de Juanma Moreno, president del PP a Andalusia, i de Patricia Navarro, acabada d’elegir líder del partit a la província. Es dona la circumstància que Elías Bendodo, coordinador general del PP i actual número tres de Feijóo, ha crescut com a polític a Màlaga, on va començar en Noves Generacions, així que el coneixement de Muñoz a l’actual equip que comanda Gènova és total.
Eldiario.es va publicar el 23 d’octubre que la col·laboració entre la policia sueca i espanyola havia permès desmantellar una presumpta organització criminal que exportava marihuana i haixix des d’Andalusia al país nòrdic i que entre les 27 persones que integraven la xarxa es trobaven Lars i Joakim Broberg, familiars de Muñoz. A més, aquest mitjà va publicar dies més tard que l’alcaldessa acumula més de 12 milions en patrimoni malgrat haver tingut només sous públics durant els gairebé 30 anys que s’ha dedicat a la política (també va ser diputada). Metge de professió, va canviar de feina quan va començar a exercir de tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Benahavís.
Els antecessors en el càrrec
Marbella torna als titulars per una presumpta trama de corrupció després dels casos Saqueo i Malaya, en els quals es va demostrar que es van desviar diners de les arques públiques de l’ajuntament. Eren els temps dels alcaldes Jesús Gil (1991-2002), Jesús Muñoz (2002-2003) i Marisol Yagüe (2003-2006). Poc després, el 2007, va arribar per primera vegada Muñoz al principal càrrec del consistori i hi ha estat tret del breu parèntesi entre el 2015 i 2017.
Fa dues setmanes, després de la publicació a eldiario.es, l’alcaldessa, que també és senadora, va actualitzar la seva declaració de béns a la Cambra alta i va puntualitzar que havia passat de tenir el 50% de tres societats al 100% d’aquestes. Segons el document, la regidora té també un patrimoni que inclou el 50% d’una mansió davant el mar i un àtic a la Costa del Sol, una oficina a Marbella i un local a Madrid que té llogats, el 12,5% d’una altra vivenda a Estepona, una atracada de barco a Port Banús, una parcel·la de 2.700 metres a la província i una casa a Suècia. A més de les rendes que generen aquestes propietats, percep 14.000 euros de l’ajuntament en concepte de dietes i despeses i el sou de 80.000 euros anuals per ser senadora.
Comissió d’incompatibilitats
El PSOE ha sol·licitat una investigació parlamentària sobre el patrimoni de la política andalusa. El president de la Cambra alta, Ander Gil (PSOE), ha de decidir en els pròxims dies si passa el cas a la comissió d’incompatibilitats del Senat on Muñoz hauria de comparèixer. «Un partit que s’omple la boca amb el fet que els diners han de ser a la butxaca dels ciutadans hauria de recordar que els polítics hem de tenir les butxaques de vidre. La senadora ha d’explicar com és possible que hagi acumulat un patrimoni superior als 12 milions d’euros», va remarcar Eva Granados, portaveu socialista del PSOE.
Notícies relacionadesEl jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón, que instrueix el cas de narcotràfic i blanqueig de capitals, no veu motius per ara per investigar Muñoz per la possible derivada de corrupció política tal com va proposar la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF). Fa més de tres anys que la causa està oberta sota secret. En un dels informes, els agents, que havien punxat els mòbils del fillastre de l’alcaldessa, el van agafar rient-se del poder a Marbella i la resta de la comunitat mentre parla també de llicències urbanístiques.
La conversa, revelada per eldiario.es, la graven pocs dies després de les eleccions municipals de maig del 2019. Joakim és en un bar i està parlant amb el seu soci Mark Holmen, també investigat en la trama per narcotràfic i blanqueig. Li diu: «Està assegut al meu costat el Calvo que ens anava a donar les tres llicències a La Quinta [...] Els que ens van donar la nostra llicència, les tres... [...] El Calvo, ¿te’n recordes? El que és una mica director allà [a Benahavís]. Ell no és l’alcalde però és el cap dels canvis tècnics quant a llicències. [...] Perquè ara hem guanyat nosaltres també. Perquè ara tenim la Junta d’Andalusia. Tenim Marbella. Tenim Estepona. Ho tenim tot. La ciutat és nostra. Bàsicament, tenim tota la punyetera Andalusia».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Morad torna als blocs de la Florida al guanyar el cas del ‘desterrament’
- Illa manté en el seu Govern més de 60 alts càrrecs de l’etapa Aragonès
- Crim atroç d’un jove de 15 anys a Marsella pel narcotràfic
- Els Castellers de Vilafranca revaliden el títol a Tarragona
- LLIGA F (1-8) El Barça torna a lluir-se contra el Madrid CFF en un duel amb polèmica
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Avançar el rellotge Tot sobre el canvi d’hora d’octubre de 2022 a Espanya: així entrem en l’horari d’hivern
- La Damm rejoveneix als 70 amb la nova ciutat esportiva
- Hansi Flick: "Lewandowski és el millor del món a l’àrea"
- Mitja hora demolidora del Barça