Baròmetre del Gesop

Enquesta: la derogació de la sedició genera més indiferència que suport entre els espanyols

  • El 48% rebutja la reforma del delicte, el 20% la recolza i el 31% no s’hi pronuncia

Enquesta: la derogació de la sedició genera més indiferència que suport entre els espanyols

EPC

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

La derogació del delicte de sedició, que podria comportar la modificació també del delicte de malversació, no cotitza precisament a l’alça en l’electorat. La nova aposta del Govern de Pedro Sánchez per la desjudicialització del procés, forjada mitjançant un acord amb ERC, xoca amb el recel de la majoria dels espanyols i, entre ells, també de bona part dels catalans. El baròmetre de novembre del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (Gesop) per als mitjans del grup Prensa Ibérica reflecteix un important rebuig i un alt grau d’indefinició davant una mesura que beneficiarà alguns dels dirigents de l’1-O.

Gairebé la meitat dels espanyols, el 48,2%, es manifesten en desacord amb la reforma proposada pel Govern, davant un 20,1% que sí que comparteix la iniciativa, una cinquena part de la població. Una gran diferència que s’explica, en bona mesura, per l’elevat percentatge d’indecisos, que arriba al 31,7%. A Catalunya, la divisió d’opinions és molt accentuada: el 39,5% dels catalans rebutgen els canvis i el 39% els recolzen, amb una cota d’indecisos del 21,6%.

Notícies relacionades

El treball de camp del sondeig es va elaborar, a partir de 1.001 entrevistes, del 21 al 24 de novembre, és a dir, la setmana en què la reforma va passar el primer filtre al Congrés amb 187 vots a favor (PSOE, Unides Podem, ERC, EH Bildu, PNB, PDECat, Més País, Compromís i BNG), 155 en contra (PP, Vox, Cs, CC, UPN, Fòrum Astúries, PRC i Terol Existeix) i 6 abstencions (Junts i CUP). Els dos socis del Govern compten amb els votants més fracturats i indecisos sobre aquesta qüestió. Un de cada tres electors socialistes (33,6%) rebutgen la derogació de la sedició, un de cada quatre (26,5%) la recolzen i quatre de cada 10 (40%) no es pronuncien sobre el tema.

Entre els votants podemistes hi ha més suports (38,4%) que oposició (19,1%) al nou delicte de desordres públics agreujats, però encara en són més els indecisos (42,6%). Un altre electorat dividit és el de Junts, la direcció del qual rebutja la reforma però l’expresident Carles Puigdemont la utilitza en la seva defensa davant la justícia europea. El 52,8% dels seus votants coincideix amb la línia oficial, però el 42,4% recolza el canvi penal. No cal dir que l’electorat d’ERC avala àmpliament la reforma (72,8%), i que el clam en contra és molt sonor entre els votants del PP, Vox i Cs.

Fitxa tècnica