Baròmetre del GESOP

Enquesta: Els espanyols reparteixen culpes entre el PP i el PSOE pel bloqueig del Poder Judicial

Un terç de la ciutadania responsabilitza Feijóo, però una quarta part assenyala Sánchez pel fiasco en la renovació del CGPJ

Enquesta: Els espanyols reparteixen culpes entre el PP i el PSOE pel bloqueig del Poder Judicial
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

El Govern ha decidit no esperar més i ha activat el nomenament dels dos magistrats que li corresponia proposar per renovar el Tribunal Constitucional (TC). En aquesta tanda també s’havien de renovar dos membres més, en aquest cas a proposta del Consell General del Poder Judicial, un organisme que diumenge vinent complirà ni més ni menys que quatre anys caducat. A aquest argument s’aferra el sector conservador de l’òrgan de govern dels jutges, que gaudeix de majoria en la institució, per negar-se a proposar els seus candidats al TC. Tot va saltar pels aires fa un mes, quan el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, va cedir a les pressions internes en el partit que li reclamaven trencar el pacte que estava a punt de segellar amb el Govern.

I de tot aquest desgavell, ¿qui en té la culpa? Doncs els espanyols no assenyalen un responsable clar. Segons el baròmetre del novembre del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per als mitjans del grup Prensa Ibérica, el 33,4% dels ciutadans creuen que el PP té més responsabilitat que el PSOE en el fet que segueixi bloquejada la renovació del Poder Judicial. Però no dista gaire el 25,5% dels enquestats que atribueixen el fiasco als socialistes. I encara hi ha un 22,1% que atribueixen el bloqueig als dos partits per igual. El 18,9% no es pronuncia respecte a això.

Com era d’esperar, entre els votants dels partits d’esquerres i independentistes s’assenyala més el PP com a culpable, mentre que a les dretes es responsabilitza més el PSOE. No obstant, crida l’atenció que un de cada quatre votants del PP (28,3%) reparteixi culpes per igual a Feijóo i a Sánchez, el mateix que passa amb el 14,8% de votants del PSOE. En l’electorat socialista hi ha més autocrítica que en el popular, ja que un 12,9% dels que van votar Sánchez el 2019 atribueixen al seu propi partit el bloqueig del Poder Judicial, mentre que a penes el 3,9% dels simpatitzants de Feijóo donen la culpa al seu propi líder.

Notícies relacionades

Els votants de Ciutadans són els que menys es defineixen per un o altre culpable: el 36,9% atribueix el fiasco a socialistes i populars per igual, el 26,7% assenyala el PSOE i el 18,5% veu més responsable el PP. Una altra dada cridanera és que els electors d’ERC i de Més País només culpen Feijóo o Feijóo i Sánchez alhora, però en cap cas assenyalen en exclusiva el líder socialista.

Per comunitats autònomes, a Catalunya i Euskadi és on més es responsabilitza el PP, amb percentatges per sobre del 48%, mentre que a la resta d’Espanya les culpes estan bastant més repartides i les diferències són molt petites. Amb tot, a Andalusia i les Canàries hi ha més crítics amb el PSOE i, en canvi, a Madrid, les Castelles, el País Valencià i Galícia es responsabilitza més el PP.