Govern en minoria

ERC esquiva el bloqueig i aconsegueix portar el decret de Salut i la llei de ciència al Parlament

El pròxim ple votarà l’ampliació de 376 milions per a Salut i un dels projectes impulsats per Junts abans de la seva sortida de l’Executiu

ERC esquiva el bloqueig i aconsegueix portar el decret de Salut i la llei de ciència al Parlament

ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El Parlament s’ha tornat terreny hostil per a ERC des que, amb la sortida de Junts del Govern, governa en minoria. La falta de suports i el rol d’oposició tant del PSC com dels postconvergents ha llastat la capacitat dels republicans per marcar l’agenda dels plens i fer prosperar les seves propostes. Paradigmàtica va ser la no aprovació de la llei del pla d’estadística, a la qual Junts va contribuir amb la seva abstenció malgrat que va ser elaborada per l’exconseller Jaume Giró. Però aquest dimarts els republicans han aconseguit un respir en la junta de portaveus i han esquivat el veto perquè en el pròxim ple es votin dues iniciatives clau.

Es tracta, d’una banda, de la convalidació del decret del Govern per ampliar en 376 milions el pressupost de Salut. En l’anterior junta de portaveus la majoria de l’oposició no va permetre que entrés a l’agenda, cosa que va ser qualificada de «filibusterisme parlamentari» des de l’Executiu. Aquesta vegada sí que s’ha incorporat, sobretot perquè el 13 de desembre expira el termini per ser votat. De fet, serà votat aquell mateix dia, al límit del calendari. Fonts de la Mesa del Parlament asseguren que, en aquesta ocasió, tots els grups han estat d’acord que s’incorpori a l’ordre del dia.

Però encara quedarà un altre decret que el Govern necessita convalidar i que també va ser rebutjat anteriorment: el pla per reduir la temporalitat dels funcionaris. ERC no ha demanat aquest dimarts que formi part del menú del pròxim ple perquè asseguren que de moment hi ha marge perquè es voti més endavant, amb la qual cosa la urgència s’ha centrat en el de Salut. Tot i així, són conscients que, en funció de com evolucionin les negociacions dels Pressupostos, el context serà més o menys hostil en les pròximes setmanes.

Notícies relacionades

A més del decret sobre Salut, a l’hemicicle aterrarà també la llei de ciència, un dels projectes clau de l’exconsellera de Junts Gemma Geis durant la seva etapa al capdavant de la conselleria d’Universitats. Si una cosa preocupa ERC és que no es repeteixi el que va passar amb la llei del pla d’estadística. Fonts republicanes asseguren que seria inaudit que Junts tombés un projecte del qual Geis, ara candidata a l’alcaldia de Girona, ha fet tanta bandera, així que compten que aquesta sí que sigui aprovada.

Una altra de les assignatures pendents que no avança perquè s’ha quedat atrapada a la teranyina de la negociació dels Comptes de la Generalitat per al 2023 són els Pressupostos del Parlament, que van rebre el vistiplau a la Mesa ampliada i que inicialment estava previst que el ple els aprovés el mes passat. No obstant, la majoria de l’oposició, segons expliquen fonts parlamentàries, els «posa al mateix sac» que els Comptes catalans i per això s’ha demorat la seva aprovació.