Consell executiu extraordinari

Aragonès treu pit pel català a l’escola i presenta 100 mesures per la llengua

Minimitza els casos en els quals s’imparteix el 25% en castellà

Anuncia formació al professorat de secundària per gestionar el multilingüisme i la immersió

Aragonès treu pit pel català a l’escola i presenta 100 mesures per la llengua

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El president Pere Aragonès ha presentat un centenar de mesures d’impuls del català en diversos àmbits del Govern, entre ells la sanitat, les autoescoles o el professorat de secundària, per aconseguir poder «viure plenament i lliurement en català». Després d’una reunió extraordinària del Consell Executiu feta a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Aragonès ha aprofitat per treure pit sobre el conflicte del castellà a l’escola.

En resposta a posicions crítiques de part de l’independentisme, ha afirmat que «un any després [de la sentència del Suprem sobre el castellà a les escoles] el 25% lineal de castellà no s’aplica» llevat del cas de 26 grups sobre un total de 72.000. Aragonès s’ha felicitat perquè no s’estigui aplicant la referida sentència «perquè el poder legislatiu i l’executiu hem fet la nostra feina en defensa del model lingüístic a l’escola».

Aragonès ha detallat, junt amb la titular de Cultura del Govern, Natàlia Garriga, que entre les cent mesures d’impuls del català que el Govern ha aprovat, s’inclou que en el màster de formació al professorat de secundària s’introdueixi la formació en «immersió i gestió del multilingüisme perquè tots els docents tinguin eines per mantenir el català en les situacions diverses de les aules». Garriga, ha argumentat que «les aules han canviat» i s’ha de poder transmetre el català «en totes les situacions».

Substituir la sanció per un curset

Notícies relacionades

Entre les mesures adoptades, Aragonès ha destacat el reforç del català als hospitals i als centres d’atenció a persones grans o dependents. També es fomentaran els continguts en català a les autoescoles per afavorir també que els exàmens siguin en català sense la necessitat d’una petició prèvia. També es planteja que les sancions per incomplir la retolació en català en comerços es puguin substituir per cursos formatius de català. Garriga ha explicat que es treballa des de fa mesos per adaptar el codi de consum i detallar que tant els documents legals dels comerços com l’atenció oral puguin tenir una «disposició immediata» en català. La voluntat no és sancionadora, ha assenyalat, ja que el 60% dels expedients queden arxivats. El 2022 s’han imposat 33 sancions en aquest àmbit. Hi ha hagut 456 denúncies i 968 actuacions d’ofici.

Garriga també ha assenyalat com a prioritat fomentar el català en el sector audiovisual, tant en pel·lícules com sèries, mitjançant el diàleg amb les plataformes de difusió. Aragonès s’ha queixat que el català continua sent «una llengua minoritzada per un Estat que dificulta la seva plena normalització».